Slovesnost v Srednji vasi

V soboto 12. novembra 2022 je pri slovesni sveti maši nadškof msgr. Stanislav Zore blagoslovil obnovljeno zunanjo fasado naše podružnične cerkve svete Radegunde v Srednji vasi.

Več slik. Foto Janko Žibert.

Blagoslov obnovitvenih del na Olševku

V soboto, 29. oktobra smo na Olševku slovesno blagoslovili obnovljeno notranjost naše podružnične cerkve svetega nadangela Mihaela. Slovesno sveto mašo je ob somaševanju p. Andreja Pirša iz Duhovne družine Delo iz Vogelj, ki ima na Olševku redno večkrat tedensko sv. maše, vodil nadškof msgr. Stanislav Zore. Sodelovalo je tudi več duhovnikov iz sosednjih župnij. Za petje je poskrbel zbor Sv. Mihaela pod vodstvom Mojce Gabrijel in ob orgelski spremljavi Matica Podobnika.

Notranjost cerkve je na novo prebeljena v svetlejših tonih, na novo je napeljana elektrika in zamenjana osvetlitev, novo je ozvočenje, obnovljene so klopi, zamenjani so kamniti podboji pri stranskih vratih in vratih v zakristijo. V kratkem pride nova spovednica, nekoliko kasneje pa bodo postavljene tudi orgle, sicer rabljene a obnovljene in prilagojene. Orgelska omara je trenutno prazna.

Kot je dejal p. Andrej Pirš, cerkev sedaj sije skoraj v nebeški lepoti, ki jo bomo dopolnili s svojim obiskom in pa tudi s svojim življenjem, usmerjenim čim bolj k božjemu.

Več slik je tukaj. Foto Janko Žibert.

 

Oltar sv. Jurija v farni cerkvi

Na predvečer praznika farnega žegnanja, v soboto, 8. oktobra, ob 16. uri popoldne je slovesni sveti maši pri naši farni cerkvi predsedoval naš nadškof msgr. Stanislav Zore. Med sveto mašo je najprej blagoslovil obnovljen oltar svetega Jurija. Po sveti maši je bil na trgu pred cerkvijo kulturni program šenčurskega folklornega društva in godbe ter družabno srečanje s pogostitvijo.

 

Blagoslov obnovljenega oltarja, 8. oktober 2022

Slike v fotogaleriji. Foto: Janko Žibert

Nastop in pogostitev, 8. oktober 2022

Slike v fotogaleriji. Foto: Janko Žibert

 

OBNOVA OLTARJA SVETEGA JURIJA
S konservatorsko-restavratorskimi posegi na glavnem oltarju svetega Jurija je Restavratorstvo Kavčič začelo konec junija 2021. V želji, da bi oltar služil kot zgled dobre prakse strokovno izvedenih konservatorsko-restavratorskih posegov, je za nami že več srečanj strokovne komisije, ki je določila končni izgled oltarja.
Na samem oltarju in tudi lesenih kipih in tabernaklju, ki so bili demontirani in prepeljani v delavnico, so bila izvedena obsežna sondiranja barvnih plasti, za razjasnitev nekaterih dilem pa so bile izvedene tudi nekatere naravoslovne raziskave v sodelovanju s kemijskim oddelkom Restavratorskega centra v Ljubljani. Oltar je bil v preteklosti kar nekajkrat preslikan in predelan, tako da je komisija dodobra pretehtala vse možnosti in sprejela kompleksno odločitev o končni prezentaciji.

Ob oltarju je bil za sam poseg postavljen gradbeni oder z zaščitno zaveso in sliko oltarja pred obnovo.

Potek obnovitvenih del je slikal Mirko Kunšič. Slike lahko vidite v fotogaleriji tukaj

Tiskovna konferenca, 7. oktober 2022

Objava o obnovi na rtvslo.si.

Slike v fotogaleriji. Foto: Mirko Kunšič

 

Postavljanje mlajev, 6. oktober 2022

Slike v fotogaleriji. Foto: Mirko Kunšič

 

Sv. Jurij se vrača v tron, 3. oktober

Slike v fotogaleriji. Foto: Mirko Kunšič

 

Delo v delavnici

Slike v fotogaleriji.

 

Delo v cerkvi

Slike v fotogaleriji 1 in 2. Foto: Mirko Kunšič

Obnova zidu in stenskih poslikav za oltarjem

Baročna poslikava na steni za oltarjem. Objava na rtvso.si.

Slike v fotogaleriji. Avtorji fotografij: Anita in Vid Klančar, Anja Novak, Matevž Remškar.

 

Nov oltar v Voklem

V Voklem je bila v nedeljo, 28. avgusta ob 10-ih, na praznik žegnanja, slovesna sveta maša in posvetitev novega kamnitega daritvenega oltarja ter blagoslov
novega ambona. Slovesnost je vodil gospod nadškof msgr. Stanislav Zore, ki je v novi daritveni oltar položil relikvije blaženega mučenca Alojzija Grozdeta. Po sveti maši je bil še blagoslov in nato otvoritev obnovljene ceste skozi Voklo. Več slik je tukaj.