Prebačevski talenti

Letošnje šmarnice na Prebačevem so zadnji petek v maju zaključili talenti. Šmarničarji so pisali na kamne in jih pustili ob kapelici, kjer so ta dan potekale tudi šmarnice. Otroci so pokazali, kaj znajo in na ognjišču pekli hrenovke. Bilo je prijetno. Tinka je zmagala na talentih in si prislužila glavno nagrado – ananas😊. 

Več slik je tukaj.

To soboto, 3. junija pa imamo na Prebačevem še tradicionalno pustolovščino po Prebačevem in bližnjih gozdovih, travnikih z različnimi nalogami. 

Romanje župnije Smlednik

V oktobru od 13. do 15. 10. 2023 ima župnija Smlednik romanje k sv. Urhu. Imajo še nekaj prostih mest. Opis romanja je na njihovi spletni strani tukaj.

Če koga to romanje zanima, naj se obrne na župnika Davida Jenstrleta na 064 182 333 ali zup.smlednik@gmail.com.

Posebej povabljeni župljani Trboj, ki boste s 1. avgustom del župnije Smlednik.

JURJEVA NEDELJA IN BLAGOSLOV KONJ

V nedeljo, 23. aprila, goduje naš farni zavetnik sveti Jurij. Ta dan smo torej obhajali tudi Jurjevo nedeljo. Zaradi slovesnosti birme je bil tradicionalni blagoslov konj ob 12- ih na travniku pri vežicah. G. kaplan Martin je blagoslovil kar lepo število konj. Med njimi so bile tudi konjske vprege. 

Več slik je tukaj. Foto Janko Žibert

SVETO VELIKONOČNO TRIDNEVJE 2023

Bogoslužje velikega tedna nas usmerja v največjo skrivnost naše vere, v Kristusovo vstajenje. Vrhunec velikega tedna je velikonočno tridnevje: veliki četrtek, veliki petek in velikonočna vigilija na veliko soboto, ki nas uvede v veliko noč.
VELIKI ČETRTEK je spominski dan, ko je Jezus s svojimi učenci obhajal zadnjo večerjo, jih posvetil v duhovnike in jim zaupal sveto evharistijo. Obenem je postavil zapoved medsebojne ljubezni, kar je simbolično storil z gesto umivanja nog učencem. Obrede velikega četrtka smo začeli s sveto mašo Gospodove zadnje večerje ob 19- ih. Med sveto mašo je bil obred umivanja nog. Po sveti maši je sledila molitev z Jezusom na Oljski gori. Najprej skupna molitvena ura, po njej pa do polnoči tiha in zasebna molitev.

Vse slike.

FJ7_4802_sp

VELIKI PETEK je dan Jezusovega trpljenja in smrti. Ta dan je strogi post. Ob 15- ih, ko se spominjamo ure Jezusove smrti na križu, smo molili križev pot. Zvečer ob 19- ih so bili obredi velikega petka.
Vse slike.

VELIKA SOBOTA je dan, ko ob Jezusovem grobu molimo in premišljujemo Njegovo trpljenje in smrt. Ob 7- ih je bil blagoslov vode in ognja. Nato smo v Božjem grobu izpostavili Najsvetejše za češčenje in molitev.
Vse slike.

Najprej molijo možje in fantje, od 8- ih do 9- ih Frančiškova skupina, od 9- ih do 10- ih je tiha in zasebna molitev, od 10- ih do 11- ih veroučenci od 1. do 3. razreda, od 11- ih do 12- ih veroučenci od 4. do 7. razreda, od 12- ih do 13- ih birmanci, ob 13- ih je bil blagoslov velikonočnih jedi, od 13.30 do 14.30 molijo žene in dekleta, od 14.30 do 17- ih tiha in osebna molitev, ob 17- ih blagoslov velikonočnih jedi, od 17.30 do 18.30 tiha in osebna molitev, ob 18.30 molimo rožni venec.
Na veliko soboto so tudi bogoslužja z blagoslovom velikonočnih jedi.
Ta bogoslužja si sledijo: ŠENČUR: ob 13- ih in 17- ih, VISOKO: ob 14- ih, PREBAČEVO: ob 14- ih, HOTEMAŽE: ob 14.30, OLŠEVEK: ob 15- ih, LUŽE: ob 15- ih, HRASTJE: ob 15- ih, VOKLO: ob 15- ih, SREDNJA VAS: ob 15.30, VOGLJE: ob 16- ih in TRBOJE: ob 16- ih.

Več slik, Visoko (foto Janko Žibert)

Ob 19- ih smo z slovesno velikonočno vigilijo vstopili v praznovanje velike noči.

Vse slike.

VELIKA NOČ – PRAZNIK GOSPODOVEGA VSTAJENJA
Na veliko noč smo Najsvetejše v Božjem grobu izpostavili že zjutraj ob 5- ih.
Ob 6- ih smo začeli z vstajensko procesijo. Na čelu procesije je šel kip Vstalega Zveličarja, za njim farno bandero ter možje in fantje iz Šenčurja. Sledijo bandera in farani iz podružnic, pred asistenco z Najsvetejšim pevci, za nebom pa žene in dekleta iz Šenčurja. Za varnost na cesti so skrbeli člani Avto moto društva Šenčur. Po procesiji je bila slovesna sveta maša.
Vse slike.

SPOVEDOVANJE PRED VELIKO NOČJO

V sredo, 5. aprila, bo dopoldan od 10- ih do 12.30 in popoldan od 14- ih do 19- ih spovedoval spritual Bogoslovnega semenišča g. Gregor Celestina

 

KAKO OPRAVITI  SPOVED

 

PRIPRAVA

Postavimo se v Božjo pričujočnost. Zahvalimo Boga za prejete dobrote, prosimo ga, naj nam da spoznati naše napake in grehe in naj nam pomaga, da jih popravimo.

Molitev za izpraševanje vesti

O Bog, kličeš me iz teme v svojo čudovito svetlobo, od laži k resnici, iz smrti v življenje. Podari mi svojega Svetega Duha, ki naj odpre moja ušesa in opogumi moje srce, da bom spoznal, kako je z menoj, in se trdno držal tvoje poti ter zares živel kot kristjan. Amen. (Po rimskem obredniku)

Pogoji za dobro opravljeno spoved:
– dobro si izprašati vest
– grehe iskreno priznati spovedniku
– obuditi kesanje svojih grehov
– narediti trden sklep o poboljšanju
– opraviti naloženo pokoro

Nadaljevanje …

Koncert VIA CRUCIS v Šenčurju

Vabljeni

v soboto, 18. marca 2023, ob 19. uri

v župnijsko cerkev sv. Jurija v Šenčur

na koncert zborovske sakralne glasbe s postno vsebino:

VIA CRUCIS – Križev pot

Dogodek bosta sooblikovala Cerkveni pevski zbor sv. Jurija Šenčur pod vodstvom Matica Podobnika ter

Cerkveni mešani pevski zbor Sveti Mihael Olševek, ki ga vodi Mojca Gabrijel.

Na meditativnem koncertu se bosta zbora predstavila tako posamično, kot tudi v obliki združenega ženskega zbora.

Na koncu bodo zazvenele skladbe, ki jih bodo izvedli vsi nastopajoči. Našteto pa bo povezovalo premišljevanje križevega pota v besedi in glasbi.

Vstop prost.