2022_09_09_Šenčur_cerkev_obnova oltarja_Sv.Jurija_restavratorstvo Kavčič_zgodovina-Mirko-Kunsic-1920px-19

Oltar sv. Jurija v farni cerkvi

Na predvečer praznika farnega žegnanja, v soboto, 8. oktobra, ob 16. uri popoldne bo slovesni sveti maši pri naši farni cerkvi predsedoval naš nadškof msgr. Stanislav Zore. Med sveto mašo bo blagoslovil obnovljen oltar svetega Jurija. Po sveti maši bo na trgu pred cerkvijo kulturni program šenčurskega folklornega društva in godbe ter družabno srečanje.

OBNOVA OLTARJA SVETEGA JURIJA
S konservatorsko-restavratorskimi posegi na glavnem oltarju svetega Jurija je Restavratorstvo Kavčič začelo konec junija 2021. V želji, da bi oltar služil kot zgled dobre prakse strokovno izvedenih konservatorsko-restavratorskih posegov, je za nami že več srečanj strokovne komisije, ki je določila končni izgled oltarja.
Na samem oltarju in tudi lesenih kipih in tabernaklju, ki so bili demontirani in prepeljani v delavnico, so bila izvedena obsežna sondiranja barvnih plasti, za razjasnitev nekaterih dilem pa so bile izvedene tudi nekatere naravoslovne raziskave v sodelovanju s kemijskim oddelkom Restavratorskega centra v Ljubljani. Oltar je bil v preteklosti kar nekajkrat preslikan in predelan, tako da je komisija dodobra pretehtala vse možnosti in sprejela kompleksno odločitev o končni prezentaciji.

Ob oltarju je bil za sam poseg postavljen gradbeni oder z zaščitno zaveso in sliko oltarja pred obnovo.

Potek obnovitvenih del je slikal Mirko Kunšič. Slike lahko vidite v fotogaleriji tukaj

Delo v delavnici

Slike v fotogaleriji.

 

Delo v cerkvi

Slike v fotogaleriji 1 in 2

Obnova zidu in stenskih poslikav za oltarjem

Slike v fotogaleriji. Avtorji fotografij: Anita in Vid Klančar, Anja Novak, Matevž Remškar.