cerkev sv. Janeza Krstnika

cerkev sv. Janeza Krstnika, Luže

svete maše

Gotska cerkev je posvečena sv. Janezu Krstniku.

Prva cerkev je bila pozidana v 15. stoletju. Sprva je imela lesen strop. Nato so zaradi varnosti pred požarom naredili kupole, ki še danes stojijo. Pred to cerkvijo pa je bila lesena, ki je pogorela. Možno je, da so požar zanetili Turki, ki so prodrli prav do Velesovega. Bila je manjša in nižja od sedanje, zvonika tedaj še ni bilo.

Sedanjo cerkev so proti koncu 16. stoletja nekoliko dvignili oz. nadzidali in jo na zunaj lepo poslikali z rdečimi šivanimi robovi, ki so sedaj le nakazani.

Konec 17. stoletja so prizidali zvonik, ki je stal samostojno poleg cerkve. Iz leta 1691 je tudi stranski oltar sv. Andreja, ki je izrezljan v bogatem baročnem stilu. V 18. stoletju je bila cerkev povečana do zvonika in nadzidana za približno en meter. Stara okna so zazidali, naredili pa nova moderna in velika.

Zamenjava strehe zvonika

Streha zvonika je bila pred zamenjavo v letu 2013, obnovljena leta 1958. Ob zamenjavi strehe so ponovno obnovili tudi fasado zvonika.

Luže, glavni oltar

Znani kipar Valentin Šubic iz Poljan je leta 1886 izdelal glavni oltar, ki ima v osrčju pozlačen kip sv. Janeza Krstnika, ob strani pa mu stojita mučenki Lucija in Uršula ter apostola Matej in Janez Evangelist.  Kiparjev brat Jurij Šubic pa je za glavni oltar naslikal podobo sv. Janeza Krstnika, ki krščuje Jezusa v reki Jordan.

Na levem stranskem oltarju stoji kip Lurške Matere Božje, ob njej pa kip klečeče Bernardke.

Luže, baročni stranski oltar

V začetku 18. stoletja je bila na Lužah celo bratovščina sv. Ivana. Tedaj naj bi imeli tudi svojega duhovnika, ki je prebival v mežnariji poleg cerkve.

Lužanska cerkev že od nekdaj slovi po izredno lepi pesmi zvonov. Največji zvon je bil narejen leta 1833, srednji leta 1774 in najmanjši leta 1767. Novi zvonovi so bili nato obešeni leta 1923, njihova teža pa je 1430kg, 870 kg in 630 kg. Preobešali pa so jih leta 1978.

Stranski oltar sv. Andreja je zanimiv zaradi baročnega sloga.

Obnova zvonika, junij 2013