Dogaja se oratorij!

V Šenčurju od 8. do 13 julija 2019 poteka letošnji oratorij. Tematika je junak slovenskih pripovedk, Peter Klepec. Literarni junak pooseblja tisto najboljše v slovenskem narodu, ki je na videz majhen in slaboten, a v sebi skriva neizmerno moč, ki zlomi katerokoli velesilo. Vrednote, po kateri živi in se ravna, pa so temeljne krščanske vrednote: prositi za pomoč, odpuščanje, spoznanje, pomoč bližnjemu, ljubezen, sveti zakon… Oratorij 2019 nosi naslov “Imaš moč”, in nakazuje, da moč v sebi skriva tudi vsak od nas, čeprav to ni nujno fizična moč.

Poglejte si dnevno dogajanje na spletni strani oratorija.

70 let mašništva p. Polikarpa Broliha

Frančiškan p. Polikarp Brolih letos praznuje 70 let mašništva. V  nedeljo, 7. julija 2019 je bilo slovesno praznovanje v njegovi rodni župniji Preddvor.

Mašniški jubilej je tudi priložnost za molitev in prošnje k Bogu za vse duhovnike in za nove duhovne poklice. S tem namenom je bila v preddvorski župniji tudi tridnevna duhovna priprava z molitveno uro pred Najsvetjšim in s sveto mašo z nagovorom. Duhovno obnovo je oblikoval frančiškan p. Franci Seničar. Več slik.

Farno romanje na Poljsko

Na binkoštni ponedeljek smo se podali na farno romanje na Poljsko. Voditelj romanja je bil frančiškan p. Peter Lavrih.

Na poti se ustavili v Velehradu (Češka), romali k sv. Metodu, obiskali baziliko in imeli sv. mašo ter nastanitev v Velehradu. Koncentracijsko taborišče v Auschwitzu nas bo vedno opominjalo na grozote vojne in medčloveškega sovraštva. V Krakowu smo obiskali novo cerkev sv. Janeza Pavla II., ki jo je z lepimi mozaiki opremil p. Marko Ivan Rupnik. Tu smo tudi imeli sv. mašo. V sredo smo si ogledali cerkev Božjega usmiljenja (sv. Favstina Kowalska) popoldne smo bili v rudniku Vielička – rudniku soli. V četrtek smo v Niepokalanovu obiskali kraje sv. Maksimilijana Kolbeja. Popoldne smo se odpeljali do Czenstohowe. V petek dopoldne smo pri črni Mariji imeli sveto mašo. Sledila je vožnja proti Sloveniji in prihod domov v poznih večernih urah. Več slik.

Slovesnost sv. birme

Sveta birma je bila letos v nedeljo, 2. junija 2019. Birmoval je gospod nadškof msgr. Stanislav Zore.

Pred samo slovesnostjo sv. birme se je gospod nadškof v torek, 28. maja najprej srečal z letošnjimi birmanci. Po večerni sveti maši v farni cerkvi pa je bilo še srečanje z vsemi župnijskimi sodelavci (ključarji, mežnarji, člani ŽPS, sodelavci Župnijske Karitas, kateheti, pevci, pritrkovalci, bralci Božje besede, izredni delivci sv. obhajila…). Več slik iz svete birme.