Obvestilo

Zaradi razmer ob razširjanju koronavirusa v Sloveniji svetih maš do nadaljnega ne bo! Do nadaljnega je prekinjen tudi ves verouk in druge skupinske dejavnosti.

Tukaj si preberite izredna navodila Slovenske škofovske konference.

Molitev za zdravje v času epidemije koronavirusa COVID-19

Oče usmiljenja in tolažbe,
tvoj Sin Jezus Kristus
nam je s križem pokazal vrednost trpljenja.
Pomagaj našim bratom in sestram,
ki že nosijo križ bolezni in so preizkušani.
Nakloni jim izboljšanje zdravja,
njihovim svojcem pa pogum in zaupanje.
Vsem zdravstvenim delavcem daj moč in zdravje,
da bodo vztrajali v ljubezni do bolnikov;
raziskovalcem pa, da bodo čim prej odkrili uspešno zdravilo.
Nam in vsemu svetu daj svoj blagoslov,
da bomo rešeni bolezni
in se ti bomo mogli s tvojo Cerkvijo zahvaljevati.
Amen.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

Postni čas

Postni čas je spokorni čas in obdobje priprave na veliko noč. Kristjani v tem času pri bogoslužju in v zasebnem življenju več premišljujemo o pomenu Kristusovega trpljenja in njegove smrti na križu ter o njegovi velikonočni zmagi življenja nad smrtjo. Tudi Kristus se je pred nastopom javnega delovanja štirideset dni postil v puščavi, o čemer poročajo trije evangelisti (prim. Mt 4,1–11Mr 1,12–13 in Lk 4,1–13).

Pomenljiv vidik posta je poglobitev osebne povezanosti z Bogom, sredstva za doseganje tega cilja pa so poleg molitve in prejemanja zakramentov sprave in evharistije tudi odpovedi določeni razvadi ali dobrini ter dobra dela. S prejemom zakramenta krsta so pri novokrščenemu odpuščeni in očiščeni vsi grehi. Postni čas duhovnost krsta izpostavlja kot razsežnost sprave med Bogom in človekom.

Strogi post – ko naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega – je na pepelnico in veliki petek, zdržek od mesa in mesnih jedi pa vsak petek v postnem času. Namen posta ni prvenstveno v odpovedi določeni hrani in pijači, ampak v spreobrnjenju srca in doseganju večje odprtosti za potrebe bližnjega ter v večji povezanosti z Bogom prek molitve. Cerkev uči, da so dobra dela, post, miloščina ubogim in molitev usmerjena k doseganju osebnega spreobrnjenja in ne sama sebi namen.

Po članku na Katoliška Cerkev

Božični koncert

bozicni_koncert_2019V teh prazničnih dneh vas vabimo na koncerta božičnih pesmi!

Prvi je že bil to soboto, 28. decembra 2019 ob 19.00 uri v cerkvi svetega Jurija v Šenčurju, drugi pa bo 4. januarja 2020 v cerkvi na Primskovem. 

Predstavila se bosta CeMPZ župnije Šenčur pod vodstvom Eve Čeh in CeMPZ župnije Kranj – Primskovo, ki ga vodi Aleksandra Klančar.

Lepo bo, vabljeni, vstop je prost!

Slike prvega koncerta so tukaj.

Božična igra na Prebačevem

V tokratni božični igri na Prebačevem smo lahko spremljali popis prebivalstva v času Jezusovega rojstva in sveto družino, ki ni našla prenočišča. Poleg Novakovih iz Prebačevega, ki pripravijo prostor in sceno pa tudi igrajo, sodeluje še precej vaščanov iz Prebačevega in iz Hrastja. Več slik je tukaj.

Praznik sv. Štefana

V četrtek, 26. decembra, smo obhajali god prvega mučenca in diakona svetega Štefana. Na ta dan je pri vseh svetih mašah blagoslov soli, ki jo potlej lahko dodamo naši hrani in krmi za živino. Ob 10. uri je bila sv. maša tudi na podružnici sv. Radegunde v Srednji vasi. Za začetek je Orkester občine Šenčur v prezbiteriju zaigral nekaj pesmi. Po maši je je bilo najprej tradicionalno nošenje ročno izrezljanih figuric domačih živali okrog oltarja, nato pa pred cerkvijo še blagoslov konj in vpreg. Več slik je tukaj in tukaj (foto: Janko Žibert).

     

 

Šenčurski dolgoletni župnik Franc Vavpetič

V nedeljo, 1. decembra 2019, je jutranjo sveto mašo vodil kanonik in prelat Anton Slabe. Daroval jo je v spomin na dolgoletnega šenčurskega župnika Franca Vavpetiča. Minilo je ravno 50 let od njegove smrti. Slabe je bil tudi Vavpetičev zadnji kaplan in je za njim kot župnijski upravitelj prevzel šenčursko župnijo. V pridigi nam je osvežil spomin na župnika Vavpetiča, ki se ga mnogi še dobro spominjate. O njem je spregovoril še naš domači kanonik in prelat Vinko Prestor. Več slik je tukaj.

Poglejte celotni prispevek.