Šmarnice iz prebačevskega konca

Letos so bile šmarnice drugačne. Več ali manj po celi Sloveniji. Ta drugačnost pa jih je po drugi strani naredila še bolj zanimive in z omejitvami gibanja so marsikje segle še precej dlje kot prej. Na Prebačevem zagotovo. “Obiskovali” so jih otroci iz cele fare, in “srečali” so se med drugim tudi s sogovorniki iz zelo oddaljenih krajev. Tule je povzetek dogajanja, ki ga je pripravil neutrudni Stojan, ki je šmarnice tudi vodil. To bo dodaten kamenček (omenjeni spodaj) v spominu na to, upajmo, enkratno obdobje izolacije. 

Za prikaz večje slike kliknite nanjo.

 

Povzetek dogajanja na prebačevskih šmarnicah 2020

P_smarnice-1

Mavrica za začetek šmarnic …

Že prve dni maja je mavrica sporočala, da so na Prebačevem šmarnice 🙂

—> beri dalje

Navodila slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času začasne umiritve epidemije COVID-19

 

Št. 119-16/20

Ljubljana, 2. junij 2020

 

  1. faza: dodatno sproščanje ukrepov

 

Slovenski škofje ordinariji smo na 119. redni seji Slovenske škofovske konference (SŠK), ki je potekala 1. junija 2020 v Ljubljani, sprejeli nove ukrepe na področju ustavno zagotovljene človekove pravice in temeljne svoboščine do individualnega in kolektivnega vidika svobode veroizpovedi ter se odločili za dodatno sproščanje preventivnih ukrepov pri javnem bogoslužju v cerkvah. Nova navodila veljajo od torka, 2. junija 2020, do preklica. S tem navodilom prenehajo veljati Navodila slovenskih škofov za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije COVID-19,[1] ki so bila v veljavi od 4. maja 2020.

 

Da bi preprečili širjenje epidemije COVID-19 in ohranili zdravje vernikov ter slovenskega prebivalstva, škofje ordinariji skladno z Zakonikom cerkvenega prava (kan. 455, § 1–2 ZCP), Direktorijem za pastoralno službo škofov Apostolorum successores (čl. 31 in 64) ter v okviru avtonomije ustavno zagotovljene svobode veroizpovedi, ob upoštevanju državnih predpisov in predhodni seznanitvi pristojnih državnih ustanov določamo naslednje:

nadaljevanje —>>>

Šmarnice v Šenčurju

“Marija, moja mamica, hvaležen sem ti iz srca.

Vsak dan prihajam k tebi, stisnem k tebi se močno.

Šopek šmarnic ti poklonim in molitev zmolim.

V njej povem ti veselja in stiske svojega srca.”

… dalje

Šmarnice 2020

Meseca maja si ne moremo predstavljati brez Šmarnic v čast Devici Mariji, ki se jih otroci vsako leto še posebno veselijo. Šmarnična pobožnost je letos priložnost, da se povežemo med seboj na drugačen način. Vsak večer bomo skupaj sledili šmarnični zgodbi preko spletne povezave ZOOM.

Pričeli bomo 1. maja ob 19.30 uri. Povezava na Zoom bo delovala približno pol ure v času šmarnic. 

Počastimo Marijo in posvetimo svoje življenje s priprošnjo Bogu tudi v času epidemije.

 

Šmarnice drugje

Ljubljana – Bežigrad

Na YouTube kanalu Župnije Ljubljana – Bežigrad lahko spremljate vsakodnevne objave letošnjih šmarnic:

  • za otroke Največji dar (dan lahko izberete v meniju desno)

  • za odrasle – Sveti Janez Henrik Newman

tukaj.

Zraven pa tudi Litanije Matere Božje po napevu iz Porciunkule

Pastoralni portal Pridi in poglej

Šmarnično branje

E-razstava Šenčurski dogodki v Gorenjskem muzeju

Vabimo vas k ogledu spletne razstave

Šenčurski dogodki 1932, 1941-1945, 1945-1950,
1975, 2016

Šenčurski dogodki 1932, 1941-1945, 1945-1950, 1975, 2016 imajo skupni imenovalec: bili so odziv slovenskega okolja na izzive, ki so prihajali z veliko zgodovino z jugoslovanskega in/ali svetovnega odra.
Leta 1932 je šlo za odpor proti kraljevi diktaturi in centralizmu, med drugo svetovno vojno za usodni državljanski, bratomorni spopad, po drugi svetovni vojni za revolucionarni oblastni teror in upor proti njemu, leta 1975 je oblast pokazala vso nemoč ideološke dogme bratstva in enotnosti, leta 2016 pa so se protestniki v Šenčurju odzvali na svetovno migrantsko krizo in se uprli slovenski oblasti.

Skupno vsem tem dogodkom je, da se o vsakem do današnjih dni vodi mnenjski spopad oz. tako nekatera dejstva kot tudi različni pogledi nanje šele v demokratični Sloveniji lahko vstopajo v javni prostor.

Razstava Šenčurski dogodki je dostopna na tej povezavi.

Avtor razstave: dr. Jože Dežman
Študijski krožek Šenčurski dogodki
Avtorja Šenčurski dogodki 2016: Jože Koporec in Sašo Lap

Oblikovanje spletne predstavitve: Slavica Okorn, univ. dipl. ing. arh.
Slikovno gradivo: Gorenjski muzej, Študijski krožek Šenčurski dogodki
Skeniranje: Mateja Likozar

Izdal: Gorenjski muzej, zanj: mag. Marjana Žibert, direktorica
Kranj, maj 2020

 Občina Šenčur  Gorenjski muzej

Godovi in svete maše od 4. do 11. maja 2020

MAJ
4
PONEDELJEK
FLORJAN
mučenec
19.00 †Janez Sajovic, 7. dan
          †Stane Vidmar, obl.
          †starši Franc in Terezija Torkar
20.00 †brata Miro in Stane Kozelj (HOTEMAŽE)
MAJ
5
TOREK
GOTARD
škof
19.00 †Ljudmila Gašperšič, obl.
          †Filip Sajevic, obl.
MAJ
6
SREDA
DOMINIK SAVIO
dijak
19.00 †starši ter bratje in sestre Draksler
20.00 †Anica Kern
          †Urša Aljančič Zoran (SREDNJA VAS)
MAJ
7
ČETRTEK
GIZELA
opatinja
19.00 †oče in strici Vodnik
          †starši Varl, Kristina Legat
          ter Janez in Januš 
Smrekar
MAJ
8
PETEK
Obletnica posvetitve
ljubljanske stolnice
19.00 †Andrej in Milka Potočnik
          †Janez in Marija ter vsi rajni
             iz družine Hvasti
20.00 †Alojzij in starši Štern (VISOKO)
MAJ
9
SOBOTA
IZAIJA
prerok
  8.00 †starši Jože in Francka Likozar, obl. (VOKLO)
19.00 †Janez in Antonija Novak
          †Marija Petrovič
MAJ
10
NEDELJA
5. VELIKONOČNA
NEDELJA
  6.00 †Angelca Markun, obl.
  8.00 za zdravje in srečno operacijo
  8.00 †Jakob Ferjan (OLŠEVEK)
10.00 v zahvalo in priprošnjo Materi Božji
19.00 za farane; v zahvalo in priprošnjo

 OBHAJANJE SVETIH MAŠ

S ponedeljkom, 4. maja, bomo s sproščanjem ukrepov zoper koronavirus duhovniki ponovno lahko obhajali svete maše skupaj z verniki. Seveda pa moramo tudi pri sveti maši še vedno upoštevati državne ukrepe z nošenjem mask, razkuževanjem rok, fizične distance vsaj 1,5 metra… Prosim, da omenjene smernice upoštevate in tako še naprej vsi skupaj odgovorno skrbimo za zdravje drug drugega. Da bomo še lažje obhajali sveto bogoslužje znotraj navodil, bomo v času epidemije ob nedeljah pri farni cerkvi imeli še eno dodatno sveto mašo in sicer zjutraj ob 6- ih. Sicer pa povabljeni, da se zlasti starejši nad 70 let raje udeležujete svetih maš med tednom, ko je običajno manjši obisk in se v cerkvi prostorsko lažje razdelimo na primerni varnostni razdalji. Podrobne smernice in navodila naših škofov so dodatno objavljena na župnijski spletni strani in oglasni deski pred cerkvijo.

Navodila za uvajanje bogoslužja

Slovenska škofovska konferenca

Št. 119/20,  Ljubljana, 30. april 2020

 

Navodila slovenskih škofov za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije COVID-19

Slovenski škofje se zahvaljujemo duhovnikom, ki v času epidemije COVID-19 ostajajo zvesti pastirji zaupanega ljudstva. Mnogi kot pravi očetje skrbijo, da župnijske in druge skupnosti kljub telesni razdalji ostajajo povezane in tako krepijo naše krščanske družine. Posebna zahvala velja redovnikom in redovnicam za vse molitve in delo, ki ga v tem času namenjajo Bogu in ljudem. Zahvaljujemo se tudi vsem vernikom, ki potrpežljivo in požrtvovalno sprejemajo omejitve javnega bogoslužja ter tako prispevajo k zaustavitvi širjenja epidemije ter varujejo ostarele, bolne in druge ogrožene skupine, ki bi se lahko brez sprejetih ukrepov okužile in imele resne zdravstvene težave z mnogimi tragičnimi posledicami. Obenem čestitamo vsem strokovnim in vladnim službam, da so s svojim ravnanjem prispevali k omejitvi širjenja epidemije.

Slovenski kristjani smo letos doživeli veliko noč podobno kot apostoli na velikonočno jutro: zaprti v svojem domu in med svojimi bližnjimi. Gospod je vstal in je z nami na vseh naših življenjskih poteh, še posebej v preizkušnjah, zato zaupamo, da je pred nami svetla prihodnost žive vere. Naša vera v vstalega Jezusa Kristusa je močnejša od pregrad in telesnih meja. Želimo si, da se naša občestva čim prej ponovno združijo ob oltarni mizi, vendar ob tem ne smemo pozabiti, da nevarnost epidemije ni minila in da se razmere lahko hitro zaostrijo.

Slovenski škofje ordinariji smo na seji Stalnega sveta Slovenske škofovske konference (SŠK), ki je potekala 23. aprila 2020, sprejeli nove ukrepe na področju ustavno zagotovljene človekove pravice in temeljne svoboščine do individualnega in kolektivnega vidika svobode veroizpovedi ter se odločili za postopno vzpostavitev javnega bogoslužja v cerkvah. Čeprav epidemija COVID-19 še ni končana, želimo vernikom z novimi navodili omogočiti dostop do zakramentov in življenja v župnijah. Nova navodila veljajo od ponedeljka, 4. maja 2020, do preklica. S tem navodilom prenehajo veljati Izredna navodila slovenskih škofov za preprečevanje širjenja COVID-19,[1] ki so bila v veljavi od 13. marca 2020. (beri dalje)