| Božični čas 2012 » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • V začetku je bila Beseda …

| Božični čas 2012

Petrovceve jaslice

Iz Družine: Da se za jasličarstvo ni bati, kaže mladi Petrovcev Jaka iz Hrastja pri Kranju. Ljubezen do vsega lepega sta mu kljub trdemu delu na veliki kmetiji vcepila že mami Petra in ati Janez. Velike jaslice, ki so jih po navadi postavljali pod stopnicami, so letos prav na pobudo najstarejšega sina Jaka postavili pred vhodom v hišo. Ob pomoči svojih mlajših sestric ter seveda mamice, ki goji prav poseben odnos do jaslic, je Jaka že nekaj dni pred svetim večerom postavil res lepe jaslice. Pastirčke in sveto družino pa so postavili na sveti večer. Jaka si je zadal še eno nalogo. Vsak petek do svečnice bo vodil ob jaslicah molitve. Sodeluje tudi pri božičnih igrah, ki jih že vrsto let z veseljem in požrtvovalnostjo uprizarjajo vaščani Hrastja in Prebačevega. Anton Krek

   

Božična igra v Vogljah

V nedeljo 30. decembra 2012, na praznik Svete družine, so ob 15.30 v dvorani kulturnega doma v Vogljah otroci in mladi predstavili Božično igro. Da je bilo zelo pestro in zanimivo, je videti tudi na slikah tukaj.

   

Nedelja Sv. družine

Starša sta iskala sina, Jezusa in ga po 4 dneh našla. Lahko si predstavljamo, da jima ni bilo lahko in da sta ga z veliko skrbjo iskala. Jezus je bil star 12 let, bližal se je 13 letu starosti, ko postane vsak hebrejski otrok “sin postave”. Postane odgovoren pred Bogom pri spolnjevanju vseh Mojzesovih zapovedi. Odgovor, ki ga Jezus izreče staršema: “Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?” izraža popolno vdanost Očetu, od katerega prihaja vsako očetovstvo na nebu in na zemlji. S temi besedami je Jezus pokazal, da je versko zrel.

   

 Božična igra pri Novakovih

V božičnem času se spominjamo dogodkov okrog Jezusovega rojstva. Te so nam v igri predstavili tudi mladi na Prebačevem pri Novakovih.

Avtorica besedila igrice je Zdenka Candellari, režiserka pa Vesna Mozetič. Igrali so otroci in odrasli s Prebačevega in Hrastja. Igralcev je bilo več kot 20.

Več slik je tukaj.

   

God sv. Štefana, maša in blagoslov konj v Srednji vasi

V sredo, 26. decembra, praznujemo god prvega mučenca svetega Štefana v Sloveniji pa tudi dan samostojnosti in enotnosti. Ob 10. uri je bila sveta maša v Srednji vasi, po njej pa blagoslov konj.

Več slik je tukaj.

   

Jezus prihaja, večerna sveta maša

Letošnje božične praznike smo začeli z večerno sveto mašo, pred katero so mladi v igri in pesmi predstavili Jezusovo rojstvo.

   

Iz pridige: … Jezus prihaja v družini. Božja ljubezen, božja vsemogočnost se tako približa človeku, da pride med nas kot otrok. Tako, kot je vsak izmed nas prišel na svet, je tudi Bog prišel na svet. Kot nebogljen otrok, kot dojenček. In prihaja v družino. Družini želi doprinesti svoj smisel, vrednost in pomen. Prihaja zato, da bi mogel družine vseh časov, tudi v današnje družine v katerih živimo in iz katerih izhajamo, oplemenititi z svojo prisotnostjo, da bi v naše družine prinesel odrešenje. …
Več slik je tukaj.
   

Za lepše razpoloženje v božičnem času še nekaj zvočnih/video posnetkov pri katerih so sodelovali naši župljani.

  • Zvočni posnetek priredbe Svete noči, ki jo je napisal Janez Jocif, izvedel pa APZ Tone Tomšič:

Sveta Noč

 

  • Dva videoposnetka božičnih pesmi: Sveta noč in Iz ljubezni do človeka, ki ju je napisal David Taljat, izvedla pa Francka Šenk:


Več tukaj.

...

  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde