Fotografije 2017 » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • V začetku je bila Beseda …

Fotografije 2017

Sveti Štefan, Srednja vas

V torek, 26. decembra, praznujemo god prvega mučenca in diakona sv. Štefana. Ta dan je pri vseh svetih mašah blagoslov soli, ki jo potlej lahko dodamo hrani za ljudi in krmi za živino. Ob 10. uri je bila sveta maša tudi v Srednji vasi in po njej pa blagoslov konj.

38 fotografij

Tomaž Nagode, orgelski koncert

V soboto 16. decembra, nam je po večerni sveti maši pripravil orgelski koncert župnik iz Smlednika, mag. Tomaž Nagode. Vrsto let je tudi poučeval na orgelski šoli v Ljubljani.

37 fotografij

Marija in Jožef iščeta prenočišče

Božič je krščanski praznik, ki še posebej nagovarja družine in otroke. Zato v božični devetdnevnici na koncu mašne daritve otroci skupaj z Marijo in Jožefom iščejo prenočišče in prostor za rojstvo Jezusa. Z kipoma Marije in Jožefa gredo naokrog po cerkvi in se vrnejo k oltarju. Nanj postavijo kipca, ki ju po končani sveti maši ena družina vzame na prenočevanje do naslednjega dne.

15 fotografij

Blagoslov prapora čebelarskega društva

Na drugo adventno nedeljo, 10. decembra, ko je godoval sveti Ambrož, smo pri sveti maši ob 10. uri blagoslovili nov prapor čebelarskega društva.

43 fotografij

Ključarji

Na prvo adventno nedeljo, 3. decembra smo se pri sveti maši ob 10. uri zahvalili dosedanjim ključarjem za zvesto in zavzeto dosedanje delo ter sodelovanje z župnikom in župnijo. Istočasno so bili župniji predstavljeni tudi ponovno ali na novo imenovani ključarji za naslednjih pet let.

57 fotografij

Z novimi orglami pozdrav Brezmadežni

Starejša pevska skupina župnije Šenčur je v petek, 8. decembra 2017 po sveti maši ob 18. uri, pripravila koncert Z novimi orglami v pozdrav Brezmadežni. Foto: Janez Ribnikar

40 fotografij

Novim orglam v pozdrav

V soboto, 25. novembra 2017 ob 19.00 so v cerkvi sv. Jurija v Šenčurju, pevci CeMePZ Vse za Jurja v pozdrav novim orglam, ki lepo ter mogočno zvenijo in bodo spremljale petje kar nekaj generacij, pripravili slavnostni koncert. Foto Franci Brezar

69 fotografij

godba Rovinj v Šenčurju

12. novembra so šenčurski pihalni orkester obiskali godbeniki iz Rovinja. Skupaj so pred šenčursko cerkvijo zaigrali nekaj skladb.

47 fotografij

Zakonski jubilanti 2017

Na zahvalno nedeljo, 5. novembra, smo pri sveti maši ob 10. uri praznovali zakonske jubileje. Letos je svoj okrogli jubilej z župnijsko skupnostjo praznovalo 25 parov.

69 fotografij

Montaža orgel

Cerkvene orgle so verjetno najbolj zahteven glasbeni inštrument. Vsebujejo zelo veliko mehanskih delov. Da se oglasi posamezna piščal, je potrebna mehanska povezava (traktura) od tipke do piščali vsakega registra za vsak ton posebej. Ta del je izveden popolnoma mehansko kot je že večstoletna tradicija v orglarstvu. Mehanska povezava omogoča organistu bolj čuten vpliv na zvok piščali. V katerem registru se bo ton oglasil, se določi posebej z izbiro aktivnega registra. Ta del je pri novih orglah izveden elektromehansko: organist pritisne tipko, električni signal pa preko elektromotorčka vklopi sapnico posameznega registra.

40 fotografij

Obnovljena stavba na pokopališču

Na praznik farnega žegnanja dopoldan po sveti maši ob 10. uri smo blagoslovili nov objekt s cvetličarno pri našem pokopališču.

8 fotografij

45 let zbora Sveti Mihael Olševek

V nedeljo, 1. oktobra 2017, je cerkveni mešani pevski zbor sv. Mihaela na Olševku praznoval 45. letnico delovanja.

47 fotografij

Prebačevo, obnovljen zvonik

V nedeljo, 17. septembra je ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar blagoslovil obnovljen zvonik prebačevske cerkve.

45 fotografij

Dan državnosti

V republiki Sloveniji 25. junija z dnevom državnosti, državnim praznikom, počastimo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Foto Aljaž Kern.

11 fotografij

Praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi

Praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi obhajamo v četrtek po nedelji Svete Trojice. Jezus je pri zadnji večerji z učenci, pri kateri je kruh spremenil v svoje telo in vino v svojo kri, postavil zakrament evharistije, njegovo obhajanje pa je od začetkov krščanstva razpoznavno znamenje kristjanov. Postavitve zakramenta evharistije se spominjamo pri vsaki sveti maši, posebej tedaj, ko duhovnik izreka posvetilne besede nad kruhom in vinom. Kristjani verujemo, da kruh po prebistvenju (transsubstanciaciji) postane Jezusovo telo, vino pa Jezusova kri. Posvečene hostije hranimo v tabernaklju oziroma v ciborijih, eno hostijo pa v običajno umetniško izdelani monštranci. Po večerni sveti maši je bila pri farni cerkvi slovesna procesija Svetega Rešnjega Telesa in Krvi.

111 fotografij

Sveta birma

Sveta birma

109 fotografij

Birmanci, spraševanje

Škof Uran pred birmo sprašuje birmance.

40 fotografij

Birmanci, srečanje z škofom Uranom

Birmanci se srečajo z birmovalcem, škofom Uranom

30 fotografij

Prvo obhajilo Šenčur

28. maja 2017 je bila v farni cerkvi slovesnost prvega svetega obhajila.

44 fotografij

Prvo obhajilo Olševek

V nedeljo, 28. maja 2017, smo na Olševku imeli slovesnst prvega svetega obhajila. Kaplan, g. Blaž Dobravec je z zgodbo ribiča, ki lovi ribe predstavil Jezusa.

82 fotografij

G. Janez Vilfan, maša na Olševku

V četrtek, 20. aprila 2017, je prelat g. Anton Slabe na Olševku ob sodelovanju več duhovnikov daroval sveto mašo v spomin na pokojnega duhovnika Janeza Vilfana.

33 fotografij

Velikonočna procesija

Velika noč je največji krščanski praznik, saj se ta dan spominjamo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Ob 5. uri je bilo izpostavljeno Najsvetejše v Božjem grobu. Ob 6. uri smo začeli z vstajenjsko procesijo. Na čelu procesije je šel kip Vstalega Zveličarja, za njim farno bandero ter možje in fantje iz Šenčurja. Sledila so bandera in farani iz podružnic, pred asistenco z Najsvetejšim pevci, za nebom pa žene in dekleta iz Šenčurja. Fante iz podružnic prosimo, da prinesete svoja bandera, ključarji pa laterne. Po procesiji je bila slovesna sveta maša.

130 fotografij

g. Janez Vilfan, pogreb

Na velikonočno nedeljo, 16. aprila 2017, smo se poslovili od duhovnika, g. Janeza Vilfana.

102 fotografij

Blagoslov velikonočnih jedi

Blagoslov jedil je obred ljudske pobožnosti, namenjen zavedanju Božje dobrote do človeka, da bi ta lažje začutil Božjo bližino in navzočnost v vsakdanjem življenju. Prebuja misel in hvaležnost za milosti, ki izhajajo iz velike noči, in nas opozarja na Božjo bližino.

38 fotografij

Velikonočni ogenj

VELIKA SOBOTA pa je v Katoliški cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek. Zgodaj zjutraj duhovnik blagoslovi velikonočni ogenj, s katerim pokadimo domove.

30 fotografij

Veliki petek

VELIKI PETEK je dan Jezusovega trpljenja in smrti. Ta dan je strogi post. Popoldan ob 15- ih smo molili križev pot. Zvečer ob 19- ih pa so bili obredi velikega petka. Po končanih obredih je bila ura molitve in češčenja Jezusa v Božjem grobu.

47 fotografij

Veliki četrtek

VELIKI ČETRTEK je spominski dan, ko je Jezus s svojimi učenci obhajal zadnjo večerjo, jih posvetil v duhovnike in jim zaupal sveto evharistijo. Obrede velikega četrtka smo začeli s sveto mašo Gospodove zadnje večerje ob 19- ih. Med sveto mašo je bil tudi obred umivanja nog. Ta večer nas Jezus vabi, da se po sveti maši še zadržimo v cerkvi in čujemo z Njim na Oljski gori.

83 fotografij

Orgle - razstavljanje

60 fotografij

Srečanje z nadškofom msgr. Alojzem Uranom

V četrtek, 16. marca je bilo v župnijski cerkvi srečanje za starše prvoobhajancev, birmancev in njihovih botrov. Z nami je bil letošnji birmovalec, upokojeni nadškof msgr. Alojz Uran. Po sveti maši je imel še katehezo za starše in botre.

34 fotografij

Koncert Božična luč

V soboto, 7. januarja 2017, je cerkveni mešani pevski zbor Vse za Jur'ja pripravil koncert božičnih pesmi pod naslovom Božična luč. Hkrati je bilo to uradno slovo od starih cerkvenih orgel.

92 fotografij

...

  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde