Fotografije 2016 » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • V začetku je bila Beseda …

Fotografije 2016

Štefanovo v Srednji vasi

Na god sv. Štefana je bila tudi tokrat v Srednji vasi sv. maša, ki ji je sledil že tradicionalni blagoslov konj. Letos jih je bilo že preko 100.

38 fotografij

Božična igra Voglje

Na praznik svete družine, ki smo ga letos obhajali v petek, 30. decembra, smo zvečer po praznični sveti maši imeli božično igro. Navdih za vsebino je bil obisk fatimske Marije v Sloveniji in priprava na 100. obletnico prikazovanj v Fatimi. Tako je bila Marija, mati Božja, v središču igre. Spremljali smo jo od otroštva do kronanja. Sodelovali so igralci in instrumentalisti iz različnih krajev. Najmlajša igralka je bila petmesečna Zala, ki je imela eno glavnih vlog, saj je ponazarjala Marijo kot dojenčka. Za to priliko skupaj sestavljen mladinski orkester je vse prizore spremljal s božičnimi pesmimi iz vsega sveta. Samo igro so otroci izvedli tako, da smo na odru videli samo sence.

26 fotografij

Božična igra pri Novakovih

Tudi letos smo si lahko na kmetiji pri Novakovih na Prebačevem ogledali zanimivo in lepo pripravljeno božično igro. Več je videti na slikah.

84 fotografij

Polnočnica Šenčur

Letošnjo slovesno polnočno sveto mašo v Šenčurju je letos vodil kardinal dr. Franc Rode.

49 fotografij

Polnočnica Olševek

Olševek, slike večerne božične maše in jaslic. Tokrat so bile te nekoliko drugačne, saj so postavljene "na puščavskem pesku".

19 fotografij

Birmanci na Bledu

Birmanci na duhovnih vajah na Bledu

76 fotografij

Zakonski jubilanti 2016

Na zahvalno nedeljo, 6. novembra 2016, smo pri sveti maši ob 10. uri praznovali zakonske jubileje. 33 parov je praznovalo od 5 do 60 let zakona. Praznovanje smo nadaljevali v župnijski dvorani.

96 fotografij

Krištofova nedelja

V nedeljo, 24. julija, goduje sveti Krištof, ki je zavetnik in priprošnjik za vse voznike ter srečno in varno vožnjo.

11 fotografij

Maša za domovino

Na praznik slovenske državnosti, v soboto, 25. junija zvečer ob 19. uri smo pri farni cerkvi obhajali sveto mašo za domovino. Daroval jo je upokojeni nadškof dr. Anton Stres.

45 fotografij

Proslava ob dnevu državnosti, Voglje

V soboto, 25. junija, smo smo praznovali 25 let slovenske samostojnosti, praznik naše državnosti. Občinska prireditev je bila na predvečer, v petek, 24. junija zvečer v Vogljah.

103 fotografij

Kresovanje na Lužah

Foto Franci Brezar

12 fotografij

Franc Šenk, srebrna maša

V nedeljo, 12. junija je ob 10. uri obhajal srebrnomašni jubilej Franc Šenk iz Hotemaž, sedaj župnik v Ankaranu.

164 fotografij

Birma v Šenčurju

V nedeljo, 5. junija, smo dopoldan ob 11. uri obhajali slovesno sveto mašo, med katero so veroučenci sedmega razreda iz rok birmovalca nadškofa dr. Antona Stresa prejeli zakrament svete birme.

159 fotografij

Telovska procesija Šenčur

V četrtek, 26. maja smo obhajali praznik svetega Rešnjega Telesa. Po večerni sveti maši smo Sveto Rešnje Telo počastili še v slovesni procesiji.

75 fotografij

Fatimska Marija v naši fari

V mesecu maju nas je obiskal kip Marije iz Fatime. Na ta obisk se že pripravljamo s pobožnostjo prvih petkov in prvih sobot v mesecu, z molitvijo rožnega venca in premišljevanjem skrivnosti te ljudske pobožnosti. Namen romanja je, da obišče čimveč župnij znotraj naše domovine in nas osebno nagovori k spreobrnjenju in poglobljenemu krščanskemu življenju. Najprej smo ga sprejeli v Šenčurju. Slike sprejemov pa so še iz Vogelj in Olševka.

Župnijsko romanje v Rim

Od četrtka, 14. do ponedeljka, 18. aprila, smo romali v Frančiškovo mesto Asissi in Večno mesto Rim. Romanje je vodil frančiškan p. Peter Lavrih.

185 fotografij

Markova procesija

V ponedeljek, 25. aprila, ko goduje sveti Marko, smo tudi letos imeli tako imenovano Markovo procesijo za blagoslov polj in travnikov. Ob 19- ih smo na Visokem v ta namen najprej darovali sveto mašo, po njej pa smo se v prošnji procesiji odpravili k cerkvi svete Radegunde v Srednji vasi, kjer smo še zmolili litanije in prejeli evharistični blagoslov.

38 fotografij

Vstajenjska procesija

Velika noč je največji krščanski praznik, saj se ta dan spominjamo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Ob 6. uri smo začeli z vstajenjsko procesijo. Na čelu procesije je kip Vstalega Zveličarja, za njim farno bandero ter možje in fantje iz Šenčurja. Sledijo bandera in farani iz podružnic, pred asistenco z Najsvetejšim pevci, za nebom pa žene in dekleta iz Šenčurja. Sledijo podružnice s svojimi banderi. Po procesiji je bila slovesna sveta maša.

42 fotografij

Velikonočna vigilija

Noč na Veliko soboto je posvečena bedenju za Gospoda. Velikonočna vigilija je najslovesnejše bogoslužje celega leta. Slavje se stopnjuje od drobnega plamenčka, preko hvalnice velikonočni sveči, svetopisemskih odlomkov, Slave, Aleluje, obnovitve krstnih obljub do slovesne evharistične daritve. Vigilija se ne sme začeti pred sončnim zahodom, končati pa se mora pred zoro velikonočne nedelje.

40 fotografij

Blagoslov velikonočnih jedi

Velikonočne jedi so simboli, znamenja, Kristusovega trpljenja. Namen blagoslova velikonočnih jedi je, da se zavemo Božje dobrote in darov, ki smo jih prejeli od Boga, ter da začutimo Božjo bližino in navzočnost v vsakdanjem življenju. Blagoslov prebudi misel in hvaležnost za milosti, ki izhajajo iz velike noči, in nas opozori na Božjo bližino.

14 fotografij

Blagoslov ognja

Na veliko soboto zgodaj zjutraj duhovniki blagoslavljajo velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove. Ogenj použiva, ogreva, žge, prečiščuje ….

15 fotografij

Veliki petek

Veliki petek je dan Jezusovega trpljenja in smrti. Ta dan je strogi post. Popoldan ob 15. uri smo molili križev pot. Zvečer ob 19. uri so se začeli obredi velikega petka. Po končanih obredih je bilo do 21. ure češčenje Jezusa v Božjem grobu.

21 fotografij

Veliki četrtek

Veliki četrtek je spominski dan, ko je Jezus s svojimi učenci obhajal zadnjo večerjo, jih posvetil v duhovnike in jim zaupal sveto evharistijo. Obrede velikega četrtka smo začeli s sveto mašo Gospodove večerje ob 19- ih. Med sveto mašo je bil tudi obred umivanja nog.

58 fotografij

Cvetna nedelja 2016

V soboto, 19. marca smo imeli Oratorijski program z izdelovanjem butaric. Ob 9. uri je bila za mlade in otroke v cerkvi najprej molitev križevega pota, nato pa smo izdelovali butarice. Blagoslov butaric in oljčnih vejic je bil na cvetno nedeljo, 20. marca, pri svetih mašah.

21 fotografij

Materinski dan Olševek

19 fotografij

Celodnevno češčenje

V nedeljo, 6. marca smo pri župnijski cerkvi obhajali praznik celodnevnega češčenja Svetega Rešnjega Telesa. Ob 19. uri je bil sklep češčenja z litanijami Srca Jezusovega, zahvalno pesmijo in sveto mašo, ki jo je daroval frančiškan p. Jan Cvetek.

45 fotografij

Križev pot na Prebačevem

V postnem času vsak petek v postu ob 19.30 v prebačevski cerkvi otroci na Prebačevem pripravljajo in uprizarjajo križev pot.

20 fotografij

Kvartet Poljanski orgljičarji

V nedeljo, 24. januarja je pri sveti maši ob 10. uri igral na orgljice Kvartet poljanski orgljičarji. Kvartet je nekaj pesmi o božiču in poljanski dolini zaigral tudi po sveti maši.

27 fotografij

Spevi angelske noči

V soboto, 23. januarja 2016 sta pri sveti maši ob 18. uri v župnijski cerkvi sodelovala Komorni zbor Gallus Kranj in CeMePZ Sveti Mihael Olševek. Po sveti maši sta oba zbora pripravila še koncert Spevi angelske noči.

17 fotografij

...

  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde