2020-04-11 papež križev pot

VELIKI PETEK, 10. april

Gospod je naložil nanj krivdo nas vseh, da da svoje življenje v daritev za greh. Imamo velikega duhovnika, preizkušanega v vsem, brez greha, začetnika večnega življenja. Z njimi je bil tudi izdajalec Juda. Koga iščete – jaz sem. Ne poznam tega človeka. Moje kraljestvo ni od tega sveta. Glejte, vaš kralj! Nesel si je križ in tam so ga križali. Žena, glej, tvoj sin! Sin, glej, tvoja mati! Žejen sem. Izpolnjeno je. Jezusa sta položila v grob. Zagrinjalo v templju se je pretrgalo – Očetova hiša je odprta za vse.

Evangelij – Trpljenje našega Gospoda Jezusa Kristusa po Janezu – 18. poglavje  

DARITEV JE REŠITEV –
to križ nam govori,
saj s svojo smrtjo Kristus
nam življenje izbori.

POPOLNOST PRI DELU

Neki italijanski vojvoda je obiskal kiparskega mojstra, ki je bil znan po svojem prizadevanju za popolnost. Mojstra je vprašal: »Čemu bo služila ta posoda, ki jo delaš?« »Rože bodo posadili vanjo, gospod.« Vojvoda z odgovorom ni bil zadovoljen, zato je nadaljeval: »Polna bo zemlje in umazanije. Za to se toliko trudiš in jo toliko gladiš?« »Rad imam popolne stvari,« je odgovoril mojster. »Izguba časa. Škoda truda. Nihče ne bo opazil te popolnosti. Za cvetlični zaboj vendar ni potrebna taka dovršenost.« »Za mojstra duha je potrebna,« je nadaljeval mojster. »Menite, da Tesar iz Nazareta ni delal stvari, kar se je dalo najbolje?« Vojvoda se je razjezil: »Komu se primerjaš! Zaradi svoje predrznosti bi zaslužil udarce z bičem. Kako ti je ime?« »Michelangelo, gospod.« Tesar iz Nazareta je izbral križ – preprosto orodje iz lesa: ker je v raju satan zmagal na lesu, je bil na lesu premagan; ker je tam les izgubil svojo ceno, je tukaj postal biser in znamenje rešitve; ker je bil trd in grob, je postal gladka pot k Očetu; ker je bil težak, je dobil peruti ljubezni. Michelangelo je to razumel, zato je izdelal tako čudovit kip Pieta … Ne obup, ampak upanje razodeva ta kamen …  

Na križu Jezus je razpet,
rešitve cvet je nam pripet.

»Oče, v tvoje roke se izročam …«

Bog je svet tako ljubil, da je dal svojega lastnega Sina … O, sveti križ, življenja luč, O, sveti križ, nebeški ključ. Molimo te, Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil.

Tudi danes si lahko pogledate slike iz lanskega obreda: Več slik