VELIKI ČETRTEK, 9. april

Izraelce je iz egiptovske sužnosti rešila jagnjetova kri – pasha je bila izhod v svobodo.

Pavel nam izroča to, kar je prejel – Jezusovo obhajanje pashe – rešitve iz sužnosti greha.

Jezus postane popoln služabnik: umiva noge, da nam sveto mašo, daruje se pod podobo kruha in vina (to je moje telo, moja kri), postavi prve duhovnike (to delajte v moj spomin).

Evangelij: Jn 13,1-15

DARITEV JE REŠITEV –
apostoli so doživeli,
ko pri večerji zadnji
v kruhu in vinu so Jezusa prejeli.

POZNATI KRISTUSA

Pogovor med nedavno spreobrnjenim in njegovim prijateljem nevernikom: Torej si se spreobrnil? Sem. Potem moraš veliko vedeti o Kristusu. Povej mi, kje se je rodil. Ne vem. Koliko je bil star, ko je umrl? Ne vem. Koliko govorov je imel? Ne vem.

Premalo veš za človeka, ki trdi, da se je spreobrnil v krščanstvo. Prav imaš. Sram me je, ker tako malo vem o njem. Toda zavedam se tega: pred tremi leti sem bil pijanec. Moja družina je razpadala. Žena in otroci so vsak dan s strahom pričakovali, da se vrnem domov. Sedaj ne pijem več, nikomur nisem nič dolžan. Naš dom je dom sreče. Vse to je Kristus naredil zame. Toliko pa vem o njem. Resnično vedeti pomeni, spremeniti se zaradi tega, kar vemo. Zadnja večerja je bila oporoka – ko je Jezus zapisal, predal vse svoje imetje – samega sebe za nas – da bi nam bil Kruh Življenja, da bi nas spremenil v daritev Očetu, da bi imeli življenje in ga imeli v izobilju. Sveta maša je z obhajilom moč za naš veliki petek, da se darujemo in da zmagujemo – z ljubeznijo.

Če Kristusa uživamo, življenja moč dobivamo.

FJ7_8663_w

»Po tem bodo ljudje spoznali, da ste moji učenci, če boste imeli ljubezen med seboj …« »To delajte v moj spomin …« _._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._._.

Letos zaradi preprečevanja širjenja okužbe z korona virusom ni obredov v cerkvah, zato si lahko pogledate slike iz lanskega leta. Več slik.