2017 junij » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Dan državnosti

25. junij 2017

Dan državnosti

Misel za dan državnosti, ki smo ga praznovali 25. junija

Domovina je pomembna. O tem beremo na samem začetku Svetega pisma, ko je Bog svoje izvoljeno ljudstvo poklical in ga želel popeljati na točno določeno ozemlje, ki jim ga je namenil. Zdelo se mu je vredno, da je pot do obljubljene dežele trajala dolgih 40 let in tisti, ki so vanjo vstopili, so videli, da je bila to res »dežela hribov in dolin« (5 Mz 11,11), kot jim je obljubil Bog, polna zelenja in cvetja. Bog je želel, da si njegovo ljudstvo prav na tistem ozemlju zgradi svoje domove, obdeluje polja, obiskuje svetišča in se veseli mnogih naravnih lepot, ki jih je tam ustvaril prav zanje.

Več »24. junij 2017

Praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi

Jezus je pri zadnji večerji z učenci, pri kateri je kruh spremenil v svoje telo in vino v svojo kri, postavil zakrament evharistije, njegovo obhajanje pa je od začetkov krščanstva razpoznavno znamenje kristjanov. Postavitve zakramenta evharistije se spominjamo pri vsaki sveti maši, posebej tedaj, ko duhovnik izreka posvetilne besede nad kruhom in vinom. Kristjani verujemo, da kruh po prebistvenju (transsubstanciaciji) postane Jezusovo telo, vino pa Jezusova kri. Posvečene hostije hranimo v tabernaklju oziroma v ciborijih, eno hostijo pa v običajno umetniško izdelani monštranci.
Na praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi je po večerni sveti maši v farni cerkvi sledila slovesna procesija čez vas. Več slik je tukaj.11. junij 2017

Sveta birma v Šenčurju

Slovesnost svete birme je bila v naši fari na binkoštno nedeljo, 4. junija, ob 11. uri.  Birmovalec je bil upokojeni nadškof msgr. Alojz Uran. Priprave so potekale vse leto, z nadškofom Uranom pa smo se prvič srečali 16. marca in nato drugič pred birmo na spraševanju, ki je bilo 26. maja. Slike prvega srečanja z nadškofom, spraševanja in birme.

  8. junij 2017

KARITAS – Pomoč pri nakupu šolskih potrebščin

solske_potrebscineTudi letos Karitas pomaga socialno šibkejšim družinam pri nakupu šolskih potrebščin za osnovne in srednje šole.

Za pomoč v obliki bonov se prosim obrnite na Župnijsko karitas Šenčur, kjer bomo zbirali vloge za omenjeno pomoč v času uradnih ur in sicer do 4. julija 2017.

Na zavihku Karitas objavljamo tudi obrazce, ki so potrebni za oddajo popolne vloge. Prosim, da vlogo tudi primerno opremite s prilogami, ki so obvezne.

Za pomoč, smo v času uradnih ur, na voljo v pisarni Župnijske karitas. Več tukaj.

Župnijska karitas4. junij 2017

Farni list 6/2017

oznanila Na voljo je Farni list: 6/2017.

V njem lahko med drugim preberete:3. junij 2017

Prvo obhajilo na Olševku

V nedeljo, 28. maja 2017, smo na Olševku imeli slovesnost prvega svetega obhajila. Kaplan, g. Blaž Dobravec je z zgodbo ribiča, ki lovi ribe predstavil Jezusa in njegovo delovanje med ljudmi. Več slik je tukaj.  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde