2016 junij » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Oratorij 2016

25. junij 2016

Oratorij 2016

oratorij_sencur_2016

Letošnji oratorij poteka od nedelje, 10. do nedelje 17. julija 2016. Več na strani oratorija.

ZDAJ GRE ZARES

Zgodba letošnjega oratorija govori o Ostržku, ki se iz lutke počasi prelevi v dečka. Vendar ta proces ni tako preprost. Pot njegovega odraščanja se vije med dobrimi sklepi in vsakodnevnimi skušnjavami, ki jim vedno znova podleže. Ob strani mu stojijo oče Pepe, vila Plavolaska in Murn Modrec – njegova vest.

Šele ko zmore svoje dobre želje in sklepe tudi uresničiti, se Ostržek spremeni v dečka, osebo. Njegovo odločitev za dobro izraža geslo: »Zdaj gre zares«.

Ostržek ob koncu oratorija ni več lutka, temveč človek, ki se ravna po vrednotah družine, želje po učenju, delavnosti, resnicoljubnosti in odgovornosti. Ostržkovo odraščanje, njegovi vzponi in padci so pot, ki jo mora prehoditi tudi vsak od nas. Zato se v njem lahko prepozna vsak otrok in mladostnik.

Več informacij je na voljo na spletni strani šenčurskega oratorija (tukaj).24. junij 2016

Dan državnosti in sveta maša za domovino

V soboto, 25. junija, smo obhajali državni praznik naše državnosti. Letošnje praznovanje je še toliko bolj pomenljivo, saj praznujemo srebrni jubilej naše državne samostojnosti. Občinska prireditev ob državnem prazniku je bila na predvečer, v petek, 24. junija zvečer, ob 21. uri v Vogljah. Več slik.

Na sam praznik, v soboto, 25. junija, zvečer ob 19. uri smo pri farni cerkvi obhajali sveto mašo za domovino. Daroval jo je upokojeni nadškof dr. Anton Stres. Več slik.

MOLITEV ZA MOJO SLOVENIJO

Bog, naš Stvarnik! Zahvaljujemo se Ti za raj pod Triglavom, za našo državo Slovenijo, doma, v zamejstvu in po svetu! Hvala, da si nam podaril ta čudoviti košček zemlje. Našim prednikom si razodel svojega Sina Jezusa Kristusa in sklenil zavezo z nami. Vera nam je omogočala, da smo preživeli na tem križišču slovanskih, romanskih in germanskih narodov. Na pot skozi zgodovino si nam pošiljal duhovnike, preroke in mučence, može, žene, matere in očete, kulturne in druge javne delavce. Številni so s svojo krvjo napojili zemljo, da bi naša država pognala nove korenine. Njihove priprošnje in varstvo Matere Marije, Kraljice narodov ter naše zavetnice, nam utrjujejo vero, da ostajaš z nami tudi v preizkušnjah sodobnega globalnega sveta. Tvoj Sveti Duh nas tudi danes razsvetljuje in vodi. Utrjuj našo vero, blagoslavljaj družine, opogumljaj mlade in podpiraj trpeče. Vodi žene in može, posebej voditelje, da bodo složno iskali pota pravičnosti, miru in spoštovanja. Naj nas povezuje Tvoja ljubezen in nam utrjuje upanje v zmago dobrega. Naj se sestrstvo in bratstvo vseh ljudi dobre volje dopolni pri Vstalem Gospodu v nebeškem Jeruzalemu! Amen.24. junij 2016

Kresovanje na Lužah

V četrtek, 23. junija je bil na Lužah na predvečer goda vaškega zavetnika sv. Janeza Krstnika vaški praznik.  Po sveti maši je bil še krajši kulturni program in pogostitev. Slike.18. junij 2016

Srebrnomašni jubilej

Naš rojak g. Franc Šenk iz Hotemaž letos praznuje 25- letnico svojega mašniškega posvečenja. Novo mašo je imel ravno v času oboroženih bojev ob rojevanju Slovenije.

Slovesnost srebrne maše smo pri farni cerkvi obhajali v nedeljo, 12. junija, ob 10. uri. Slavnostni govornik je bil beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar. Med drugim je dejal: … Tako kot je bil prerok Elija deležen preizkušenj in ga je prišel angel potolažit, tako je bil tudi srebrnomašnik in tudi mi vsi večkrat v stiskah in preizkušnjah. Z svojo prisotnostjo v božjem hramu pa dajemo tudi nekaj duhovnega okrepčila tako srebrnomašniku kot samim sebi… 

Po sveti maši je bila pred cerkvijo še priložnostna pogostitev. Več slik je tukaj.

Na Urhovo nedeljo, 3. julija, bo dopoldan ob 10. uri srebrnomašnik g. Franci Šenk maševal tudi v rodni vasi v Hotemažah.17. junij 2016

Farni list 7/2016

oznanila Na voljo je Farni list: 7/2016.

V njem lahko med drugim preberete:

Na strani Farnega lista lahko preberete tudi Oznanila za Hrastje (12. junij 2016).7. junij 2016

KARITAS-Pomoč pri nakupu šolskih potrebščin

solske_potrebscineTudi letos Karitas pomaga socialno šibkejšim družinam pri nakupu šolskih potrebščin za osnovne in srednje šole.

Za pomoč v obliki bonov se prosim obrnite na Župnijsko karitas Šenčur, kjer bomo zbirali vloge za omenjeno pomoč v času uradnih ur in sicer do 5. julija 2016.

Na zavihku Karitas objavljamo tudi obrazce, ki so potrebni za oddajo popolne vloge. Prosim, da vlogo tudi primerno opremite s prilogami, ki so obvezne.

Za pomoč, smo v času uradnih ur, na voljo v pisarni Župnijske karitas. Več tukaj.

Župnijska karitas6. junij 2016

Slovesnost svete birme

V nedeljo, 5. junija 2016, smo dopoldan ob 11. uri obhajali slovesno sveto mašo, med katero so veroučenci sedmega razreda iz rok birmovalca nadškofa dr. Antona Stresa prejeli zakrament svete birme. Več slik je tukaj.4. junij 2016

Praznik svetega Rešnjega Telesa

V četrtek, 26. maja, smo obhajali praznik svetega Rešnjega Telesa. Jezus je kot znamenje svoje navzočnosti izbral kruh in vino. Na ta dan gledamo predvsem na znamenje kruha. V procesiji hodimo za tem znamenjem in tako hodimo za Gospodom samim. In prosimo ga: Vodi nas po cestah naše zgodovine! Pokaži Cerkvi in njenim pastirjem vedno znova pravo pot! Zberi nas od vseh koncev zemlje. Zedini svojo Cerkev, zedini razdvojeno človeštvo! Podari nam svoje zveličanje. (papež Benedikt XVI.)
Po večerni sveti maši smo Sveto Rešnje Telo počastili še v slovesni procesiji. Več slik je tukaj.2. junij 2016

Slovesnosti prvega obhajila

Slovesnosti prvega svetega obhajila so bile v naši župniji v Hrastju v nedeljo, 8. maja; v Vogljah v nedeljo, 15. maja; v Šenčurju in na Olševku pa v nedeljo, 22. maja. Več slik je tukaj.

     • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde