2016 marec » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Velikonočno tridnevje in praznovanje Velike noči

20. marec 2016

Velikonočno tridnevje in praznovanje Velike noči

VELIKI ČETRTEK

je spominski dan, ko je Jezus s svojimi učenci obhajal zadnjo večerjo, jih posvetil v duhovnike in jim zaupal sveto evharistijo. Obrede velikega četrtka smo ob 19. uri začeli s sveto mašo Gospodove večerje. Med sveto mašo je bil tudi obred umivanja nog. Ta večer nas Jezus vabi, da se po sveti maši še zadržimo v cerkvi in čujemo z Njim na Oljski gori. Skupaj smo molili k nebeškemu Očetu za duhovnike in nove duhovne poklice. Prvo molitveno uro je vodila Frančiškova skupina. Več slik je tukaj.

VELIKI PETEK

je dan Jezusovega trpljenja in smrti. Ta dan je strogi post. Popoldan ob 15- ih bomo molili križev pot. Zvečer ob 19- ih bodo obredi velikega petka. Po končanih obredih bo češčenje Jezusa v Božjem grobu do 21. ure. Več slik je tukaj.

VELIKA SOBOTA

je dan, ko se še vedno mudimo pri Jezusovem grobu in premišljujemo Njegovo trpljenje in smrt. Ob 7. uri je bil blagoslov vode in ognja. Na veliko soboto zgodaj zjutraj duhovniki blagoslavljajo velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove. Več slik.


Po blagoslovu velikonočnega ognja je v Božjem grobu izpostavljeno Najsvetejše za češčenje in molitev. Najprej so povabljeni možje in fantje nato Frančiškova skupina, veroučenci, birmanci, žene in dekleta, molitvena skupina, sledi rožni venec in pa slovesna velikonočna vigilija.

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDI

Priprava jedi, ki jih na velikonočno soboto prinesemo k blagoslovu, je eno najlepših družinskih opravil v prazničnih dneh. Meso je podoba Jezusa Kristusa, ki je pravo velikonočno Jagnje, ki je bilo darovano za naše grehe. Spominja nas tudi na velikonočno jagnje, ki so ga Izraelci uživali v spomin na rešitev iz egiptovske sužnosti. Pobarvana jajčka simbolizirajo pet Jezusovih ran ali kaplje krvi, so pa tudi podoba groba in simbol vstajenja. V jajcu se namreč skriva življenje. Lupina je podoba skal, ki so zapirale Kristusov grob, a jih je Kristus ob vstajenju razprl. Korenine hrena nas spominjajo na tri žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ. Ko okušamo njegovo ostrino, se spomnimo, da je Kristusovo trpljenje cena našega odrešenja. Grenkoba nas spominja na Kristusovo žejo na križu, ki je bila predvsem žeja po človeški in Božji bližini. Potica, simbolizira trnjevo krono na Kristusovi glavi. Blagoslovljena hrana se v krogu družine zaužije naslednji dan na praznično velikonočno nedeljsko jutro. Slike blagoslova.

VELIKONOČNA VIGILIJA

Noč na Veliko soboto je posvečena bedenju za Gospoda. Velikonočna vigilija je najslovesnejše bogoslužje celega leta. Slavje se stopnjuje od drobnega plamenčka, preko hvalnice velikonočni sveči, svetopisemskih odlomkov, Slave, Aleluje, obnovitve krstnih obljub do slovesne evharistične daritve. Vigilija se ne sme začeti pred sončnim zahodom, končati pa se mora pred zoro velikonočne nedelje. Več slik.

Foto: Dominik Kosirnik

VELIKA NOČ

je največji krščanski praznik, saj se ta dan spominjamo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Ob 5. uri smo izpostavili Najsvetejše v Božjem grobu. Ob 6. uri smo začeli z vstajenjsko procesijo. Na njenem čelu je šel kip Vstalega Zveličarja, za njim farno bandero ter možje in fantje iz Šenčurja. Sledijo bandera in farani iz podružnic, pred asistenco z Najsvetejšim pevci, za nebom pa žene in dekleta iz Šenčurja. Po procesiji je bila slovesna sveta maša. Več slik.20. marec 2016

Cvetna nedelja

V soboto, 19. marca smo imeli Oratorijski program izdelovanja butaric. Ob 9. uri je bila za mlade in otroke v cerkvi najprej molitev križevega pota, nato pa smo izdelovali butarice, ki smo jih blagoslovili na cvetno nedeljo, 20. marca, pri svetih mašah. Več slik je tukaj. Foto Dominik Kosirnik19. marec 2016

Praznik svetega Jožefa

V soboto, 19. marca, bomo obhajali praznik Jezusovega rednika svetega Jožefa, ki je tudi varuh naših družin, še posebej pa je vzornik in priprošnjik vsem možem in očetom. Ta dan torej lepo vabljeni k sveti maši in molitvi za naše družine. Sveta maša pri farni cerkvi bo zjutraj ob 8. in zvečer ob 18. uri.

Na Olševku bo ta dan sveta maša popoldan ob 17. uri, po njej pa otroški pevski zbor pripravlja še krajši duhovno kulturni program posebej za starše in družine.19. marec 2016

Dan celodnevnega češčenja

V nedeljo, 6. marca smo pri župnijski cerkvi obhajali praznik celodnevnega češčenja Svetega Rešnjega Telesa. Ob 19. uri je bil sklep češčenja z litanijami Srca Jezusovega, zahvalno pesmijo in sveto mašo, ki jo je daroval frančiškan p. Jan Cvetek. Več slik je tukaj.13. marec 2016

Farni list 3/2016

oznanila Na voljo je Farni list: 3/2016.

V njem lahko med drugim preberete:

Na strani Farnega lista lahko preberete tudi Oznanila za Hrastje (20. marec 2016).10. marec 2016

Križev pot na Prebačevem

V postnem času vsak petek v postu ob 19.30 v prebačevski cerkvi otroci na Prebačevem pripravljajo in uprizarjajo križev pot.

Vabljeni, da doživimo postni čas v duhu Jezusove ljubezni in medsebojne povezanosti. Več slik je tukaj.  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde