2012 april » župnija sv. Jurija, Šenčur
 • župnija sv. Jurija, Šenčur

 • Slovesnost prvega svetega obhajila

30. april 2012

Slovesnost prvega svetega obhajila

Na Olševku bo slovesnost prvega svetega obhajila v nedeljo, 13. maja, s sveto mašo ob 8.30.
V Šenčurju bo slovesnost prvega svetega obhajila v nedeljo, 20. maja, s sveto mašo ob 10- ih.
V Hrastju in Vogljah bo slovesnost prvega svetega obhajila na binkoštno nedeljo, 27. maja, s sveto mašo ob 10- ih.

Vse prvoobhajance priporočamo v molitev, da bi vse življenje z veseljem in spoštovanjem prejemali sveto obhajilo!29. april 2012

Mesec maj – mesec šmarnične pobožnosti

Skozi ves mesec maj smo vsi lepo vabljeni k šmarnični pobožnosti, da obnovimo ljubezen in zaupanje do Božje Matere Marije. Letošnje šmarnično branje nosi naslov Mati resnične ljubezni, daj nam pogum! V farni cerkvi bo šmarnična pobožnost vsak večer ob 19- ih s sveto mašo. Na Visokem in Prebačevem pa vsak večer ob 19.30. K tej pobožnosti ste lepo vabljeni veroučenci vseh razredov še posebej pa družine prvoobhajancev.

Glej, Marija, tvoji smo,
dobri radi bi ostali –
za pomoč te prosimo
vsi veliki in pa mali.

Naj bo Jezus naš prijatelj;
Sveti Duh naj vodi nas,
Tvoje roke se držimo,
pa bo z nami srečni čas.

Čuj, Marija, prošnjo to:
čisto nam srce ohrani.
Polno naj veselja bo,
vsak naj ve, da Tvoji smo.29. april 2012

Farni list 5/2012

oznanila Na voljo je Farni list: 5/2012.

Uvodni nagovor:

Skupaj s prvoobhajanci obnovimo vero v Jezusovo evharistično navzočnost

Stara basen pripoveduje, da je deželo zadela huda lakota. Ljudje in živali so bili v veliki stiski. Niso vedeli, kako bi si ohranili golo življenje. V tej deželi je živel pelikan, ki ga ni toliko skrbelo za lastno življenje kakor za življenje mladičev. Ti so dan za dnem zahtevali hrano, ki je ni bilo mogoče dobiti. Pelikan ni videl nobenega izhoda več. V svoji veliki stiski si je s kljunom naredil v prsi rano in dal mladičem piti svojo kri. Ko je lakota minila, so mladiči lahko zleteli v življenje, stari pelikan pa je poginil. Svojo kri in z njo svoje življenje je daroval svojim mladičem. Več »23. april 2012

Sv. Jurij ponovno v oltarju

sv. Jurij v glavnem oltarju farne cerkve

Od sobote, 21 aprila 2012, glavni oltar farne cerkve ponovno krasi obnovljena slika sv. Jurija. Leta 1883 jo je naslikal priznani slikar Jurij Šubic, letos pa jo je ob Jurjevi nedelji restavriral restavrator Jure Bogovčič. Drugo leto bo slika torej stara 130 let.20. april 2012

Birma: odmevi

V nedeljo, 15. aprila 2012 smo v Šenčurju obhajali slovesnost svete birme. Kljub temu, da je to v življenju Cerkve običajno redni letni dogodek, pa delo zato ni vedno bolj enostavno. Mlade generacije birmacev izhajajo iz drugačnih družin, kot so bile še pred morda desetletjem in tudi javno mnenje o odnosu do Cerkve se je precej spremenilo. Zato gre zahvala in pohvala gospodu kaplanu, ki je pripravljal birmance, katehistom in gospodu župniku, ki pripravljajo otroke že prej in sploh vsem, ki ste karkoli pripomogli, da je bila slovesnost res lepa.

dsc_0139 Več ljudi je bilo v nedeljo na sveti birmi navdušenih nad prisrčnostjo in iskrenostjo, ki jo je v svojem zahvalnem govoru izrazil Stojan Kostanjevec. Kot smo lahko slišali, so bile njegove misli skoraj kateheza. Na sprejemljiv način je povedal tisto, kar se kaže v zdajšnjih odnosih med starši in birmanci.

Da njegove besede obrodijo še več sadu, jih objavljamo tudi tukaj.

Šenčur, 15. 4. 2012

Nagovor birmancev in birmovalca

 

Ko mi je bila zaupana naloga, da v imenu staršev birmank in birmancev spregovorim nekaj besed ob koncu današnje slovesnosti, mi je prišel na misel citat, ki ga je zapisal nekdanji ljubljanski nadškof Alojzij Uran. Zapisal je: »Ne vabite otrok v cerkev, če jim ne namenite niti besede.« To je stavek, ki mi ne dopušča, da ne bi izrekel iskrenih besed najprej vam, spoštovane birmanke in spoštovani birmanci. Upam, da misli in besede, ki vam jih namenjam, lahko izrazim v imenu vseh staršev ter da boste izrečene besede sprejeli in ponesli v življenje, čeprav vam jih ne sporočam preko facebooka, twitterja ali SMS-sporočil.

  Več »15. april 2012

Sveta birma 2012

fjs_2783

Srečanje birmancev, botrov in staršev z birmovalcem prelatom Antonom Slabetom je bilo v sredo, 11. aprila, ob 18. uri v župnijski cerkvi v Šenčurju.

Slovesnost svete birme je na Belo nedeljo 15. aprila s slovesno sveto mašo ob 11. uri opravil prelat Anton Slabe. Pri slovesnosti so sodelovali še duhovniki župnik Urban Kokalj; kaplan Gregor Rogelj, ki je tudi skrbel za pripravo birmancev; prelat Vinko Prestor in Mitja Leskovar, ki trenutno dela v Vatikanu.

Več slik je tukaj.

Birmanci 2012, skupinska slika


7. april 2012

Velikonočno tridnevje v sliki

dsc_0017

V meniju Fotogalerija si lahko ogledate slike dogodkov velikonočnega tridnevja.3. april 2012

Zaobljubljene svete maše

Zaobljubljena sveta maša v Kokri za sosesko svetega Urha iz Hotemaž  bo v nedeljo, 15. aprila, za sosesko svetega Vida na Visokem in Miljah v nedeljo, 22. aprila, za sosesko svetega nadangela Mihaela iz Olševka v torek, 1. maja, za sosesko sv. Katarine in sv. Radegunde v Srednji vasi pa v nedeljo, 6. maja.

.

Maše bodo vedno ob 9. uri.3. april 2012

Praznovanje velikonočnih praznikov

Potrudimo se za dobro pripravo in lepo praznovanje  velikonočnih praznikov.
 • SPOVEDOVANJE v farni cerkvi bo skozi ves veliki teden od 16. ure dalje. Priprava na spoved.
 • OBHAJILO BOLNIKOV po domovih bo v sredo, 4. aprila, dopoldan.

SVETO VELIKONOČNO TRIDNEVJE

Cerkveno leto doseže svoj višek v svetem velikonočnem tridnevju na veliki četrtek, veliki petek in veliko soboto. V obredih z znamenji ponazarjamo dogodke zadnjih dni Jezusovega življenja in odrešenja: trpljenja, smrti in vstajenja. Tako znova doživljamo Jezusovo velikonočno skrivnost.

 • VELIKI ČETRTEK je spominski dan, ko je Jezus s svojimi učenci obhajal zadnjo večerjo, jih posvetil v duhovnike in jim zaupal sveto evharistijo. Obrede velikega četrtka bomo začeli s sveto mašo Gospodove večerje ob 19. uri. Med sveto mašo bo tudi obred umivanja nog. Po sveti maši nas Jezus vabi, da se še nekoliko zadržimo v cerkvi in čujemo z Njim na Oljski gori. Pred Najsvetejšim bomo molili posebej za duhovnike in nove duhovne poklice. Po končani sveti maši bo molitvena ura, ki jo bo vodila Frančiškova skupina. Vse tja do polnoči pa ste vabljeni k zasebni molitvi.
 • VELIKI PETEK je dan Jezusovega trpljenja in smrti. Ta dan je strogi post. Popoldan ob 15- ih bomo molili križev pot. Zvečer ob 19- ih bomo začeli obrede velikega petka. Po končanih obredih bo češčenje Jezusa v Božjem grobu do 22. ure.
 • VELIKA SOBOTA je dan, ko se še vedno mudimo pri Jezusovem grobu in premišljujemo Njegovo trpljenje in smrt. Ob 7- ih bo blagoslov vode in ognja. Nato bomo v Božjem grobu izpostavili Najsvetejše za češčenje in molitev. Najprej ste k molitvi povabljeni možje in fantje, od 8- ih do 9- ih Frančiškova skupina, od 9- ih do 10- ih tiha in zasebna molitev, od 10- ih do 11- ih veroučenci od 1. do 4. razreda, od 11- ih do 12- ih veroučenci od 5. do 8. razreda, od 12- ih do 13- ih birmanci, od 13- ih do 14- ih tiha in osebna molitev, ob 14- ih blagoslov velikonočnih jedi, od 14.30. do 15.30 žene in dekleta, od15.30 do 16.30 molitvena skupina, od 16.30 do 17- ih tiha in osebna molitev, ob 17- ih blagoslov velikonočnih jedi, od 17.30 do 18.30 tiha in osebna molitev, ob 18.30 rožni venec, ob 19- ih pa slovesna velikonočna vigilija.

Simboli, povezani z bogoslužji velikega tedna in velike noči

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDI

ŠENČUR: ob 14. in 17.00 SREDNJA VAS: ob 16.00
VISOKO: ob 14.30 VOKLO: ob 15.30
HOTEMAŽE: ob 15.00 VOGLJE: ob 16.00
OLŠEVEK: ob 15.00 PREBAČEVO: ob 15.00
LUŽE: ob 15.30 HRASTJE: ob 14.30

VELIKA NOČ

je največji krščanski praznik, saj se ta dan spominjamo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Ob 5- ih bomo izpostavili Najsvetejše v Božjem grobu. Ob 6- ih bomo začeli z vstajensko procesijo. Verniki iz podružnic greste v procesiji za svojimi banderi, možje iz samega Šenčurja pred pevci, nato asistenca z Najsvetejšim ter žene in dekleta. Fante iz vseh podružnic prosimo, da prinesete svoja bandera, ključarji pa laterne. Po procesiji bo slovesna sveta maša. Praznična sveta maša bo tudi ob 10. uri. Pri obeh bo ofer ali darovanje za obnovo župnijske cerkve. Ob 14. uri bo v farni cerkvi še protipotresna pobožnost s petimi litanijami Matere Božje in blagoslov z Najsvetejšim.3. april 2012

Farni list 4/2012

oznanila Na voljo je Farni list: 4/2012. • Božja beseda za danes

 • Zadnje objavljene slike

 • blaženi Alojzij Grozde

 • Alojzij Grozde