2011 junij » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Iz roda v rod – srečanje Kadivčeve rodbine

27. junij 2011

Iz roda v rod – srečanje Kadivčeve rodbine

Kadivčev rod na srečanju v nedeljo, 19. junija 2011V nedeljo, 19. rožnika 2011, smo se zbrali Kadivci, ki smo si v sorodu ali svaštvu, na pobudo družine Kadivec iz Hrastja, kjer ta rod na kmetiji živi in biva že 8 generacij, natančneje povedano 237 let. Zbrali smo se preprosto zato, da se vidimo, ali, kot pravijo danes mladi, da se družimo, osvežimo poznanstva in verjetno spoznamo še nepoznane sorodnike. Kadivčev rod v devetih generacijah šteje blizu 600 oseb. Po grobi oceni je živečih še polovica, ki se med seboj poznamo ali pa tudi ne poznamo … (Iz pozdravnega nagovora ob srečanju rodbine, ki ga je imel Martin Kadivec).

Srečanje smo začeli s sveto mašo, ki jo je daroval Franc Šenk (Kadivčev po mamini strani). Prijetno druženje se je nadaljevalo pri Kadivčevih v Hrastju.

Več na www.kadivec.si.26. junij 2011

Procesija na praznik sv. Rešnjega Telesa

Praznik svetega rešnjega telesa se tradicionalno praznuje na četrtek po nedelji Svete Trojice.

Bistvo praznika je čaščenje posvečene hostije. Po krščanskem verovanju se hostija in vino pri evharističnem obredu na skrivnosten način spremenita v Jezusovo telo in kri – tako, da materialnoostaneta kruh in vino, v substancialnem pomenu pa postaneta Jezusovo telo in kri. Posvečena hostija zato pomeni realno Jezusovo navzočnost in zato kristjanom pomeni Najsvetejše.

Farna procesija je bila na praznični četrtek, na Olševku pa v nedeljo, 26. junija. Več slik procesije na Olševku.26. junij 2011

Slovesnost zlate maše

monštrancaV nedeljo, 3. julija, bo ob 10. uri v naši farni cerkvi slovesnost zlate maše našega kanonika in prelata Vinkota Prestorja.

Ob tej priložnosti se ga še večkrat spominjajmo v molitvi za zdravje, pa tudi z zahvalo za 50 let njegovega plemenitega duhovništva ter še posebej za požrtvovalno delo in pomoč v naši župniji.

Na pred večer zlate maše, v soboto, 2. julija, ob 20.30 mu bodo pevci pred župniščem zapeli podoknico v pozdrav in voščilo.

V nedeljo bo po slovesni zlati maši pred cerkvijo pogostitev za vse navzoče, zato gospodinje prosimo za pecivo, ki ga v župnišče lahko prinesete v soboto dopoldan.
Ob slavju zlate maše pa še posebej molimo za letošnje novomašnike, za vse duhovnike, bogoslovce in nove duhovne poklice.26. junij 2011

Farni list 7/2011

oznanila Na voljo je Farni list: 7/2011.22. junij 2011

Praznik sv. Rešnjega telesa in krvi

FJS_8908V četrtek, 23. junija, bomo obhajali zapovedani praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi.
Slovesna procesija bo na sam praznik po večerni sveti maši. Povabljeni vsi farani, tudi iz podružnic s svojimi banderi. V primeru dežja bo procesija v nedeljo, 26. junija, po jutranji sveti maši.
Ob tem pomembnem prazniku ne pozabimo na sveto spoved in vreden prejem sv. obhajila.13. junij 2011

Shod v podporo družini

V torek, 14. junija 2011 bo v Ljubljani (Šubičeva ulica 4) pred Državnim zborom shod v podporo družini. Več »10. junij 2011

Gospodov vnebohod in binkošti

Nedelja, 12. junij 2011

lipova vejicaBeseda binkošti izvira iz grške besede pentekoste, to je petdeseti, namreč petdeseti dan. Binkoštna nedelja, kot že rečeno, spet velja za sklep petdesetdnevnega praznovanja Kristusovega vstajenjskega slavja. K poveličanemu življenju pri Očetu spada tudi podaritev Svetega Duha, s katerim nas poveličani Kristus že sedaj pripravlja deležne notranjega življenja s troedinim Boga.

Z vnebohodom je šel Kristus vidno v popolno zunanjo oddaljenost od svojih učencev. Dnevi prikazovanj so bili s tem končani.

Toda prav zanimivo je, da evangelist Luka poroča o veselju nad vnebohodom. „Peljal jih je ven, tja proti Betaniji. Povzdignil je roke in jih blagoslovil. Med tem ko jih je blagoslavljal, se je ločil od njih in se vzdignil v nebesa. Oni pa so padli pred njim na obraz. Nato so se pa v velikem veselju vrnili v Jeruzalem. Bili so ves čas v templju in poveličevali Boga“(Lk 24, 50-53). S tem dovolj jasno pove, da so ob vnebohodu Jezusovi učenci imeli pred očmi vse kaj več kakor ločitev. Saj to v bistvu sploh ni bila ločitev, temveč pritegnitev Jezusa v večjo bližino. Zato je tudi razumljivo, da evangelist Matej‚ namesto vnebohoda navaja kar Jezusovo obljubo: „Vedite pa, jaz sem z vami vse dni do dovršitve sveta“ (Mt 28, 20). Pri tem pač misli na novo skrivnostno trajno Kristusovo navzočnost, ki se je začela z vnebohodom.

Veliko veselje prič Kristusovega vnebohoda je vhod v radost, ki sedaj nič več ne preneha in ki ostaja povsod tam, kjer kristjani pričujemo za kristusa in Cerkev. Kristusova fizična navzočnost je prenehala, nastala pa je bogatejša navzočnost na duhovni zakramentalni ravni. Ta navzočnost pa se bistveno uresničuje po Svetem Duhu, ki je Duh poveličanega Kristusa, povišanega na Božjo desnico.

Delovanje Svetega Duha se je posebno pokazalo na binkoštni praznik, ko so bili učenci napolnjeni s Svetim Duhom in so začeli pogumno pričevati o Jezusu Kristusu in njegovem odrešenjskem delu v Cerkvi. Tako so v moči Svetega Duha zamesili kvas Božje besede v testo človeške zgodovine. Kot kristjani današnjega časa se potrudimo, da bomo s svojim življenjem nadaljevali to poslanstvo in tudi današnji družbi doprinašali nov kvas evangelija.3. junij 2011

Šmarnice na Prebačevem

Šmarnice so lepa pobožnost, ki se je v večjem številu udeležujejo tudi otroci. Že kar tradicionalno so nekaj posebnega šmarnice na Prebačevem. Zelo zavzeto jih vodi dr. Stojan Kostanjevec. Poleg same šmarnične pobožnosti imajo šmarničarji tudi kakšen dobrodelni cilj in na koncu zabavno prireditev. Letos pa so za popestritev imeli še nočni obisk živalskega vrta. V nadaljevanju lahko preberete, kaj so sami napisali. Vse slike.

Več »  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde