2011 april » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Blaženi papež Janez Pavel II. – prosi za nas!

29. april 2011

Blaženi papež Janez Pavel II. – prosi za nas!

papež Janez Pavel IINa drugo velikonočno nedeljo, nedeljo Božjega usmiljenja 1. maja 2011, bo papež Benedikt XVI. na trgu svetega Petra v Vatikanu božjega služabnika papeža Janeza Pavla II. razglasil za blaženega.
Papež Janez Pavel II. je bil 264. papež oziroma 263. naslednik apostola Petra v vesoljni Cerkvi. Karol Jozef Wojtyla, ki je bil za papeža izvoljen 16. oktobra 1978, se je rodil 18. maja 1920 v Wadowicah na Poljskem. Škofovsko posvečenje je prejel leta 1958.

Dvakrat je obiskal tudi Slovenijo: prvič od 17. do 19. maja 1996, ko je obiskal vse tri (takratne) škofije in se je z verniki srečal v Stožicah v Ljubljani, v Postojni in v Mariboru, drugič pa 19. septembra 1999, ko je v Mariboru za blaženega razglasil škofa Antona Martina Slomška. Umrl je 2. aprila 2005 v Vatikanu, pogrebna maša pa je bila 8. aprila 2005 na trgu sv. Petra v Vatikanu.
Več »29. april 2011

Jurjeva nedelja, blagoslov konj

Na velikonočni ponedeljek, 25. aprila, je bila po sveti maši ob 10. uri ob godu našega farnega zavetnika svetega Jurija (23. april) že tradicionalna povorka konj in voz čez Šenčur. Na travniku pri vežicah je g. župnik Urban Kokalj konje še blagoslovil. Vsak konj je dobil blagoslovljen kos kruha.

Kot je tudi že v navadi, je povorko spremljala šenčurska godba na pihala, ki je na ob blagoslovu zaigrala še nekaj skladb. Več slik je tukaj.28. april 2011

Velikonočna procesija

Velika noč je največji krščanski praznik, saj se ta dan spominjamo Jezusovega vstajenja od mrtvih.

Na ta dan je ob 5. uri izpostavljeno Najsvetejše v Božjem grobu. Ob 6. uri smo začeli z vstajensko procesijo pri kateri sodelujejo verniki iz celotne župnije. Šli so za banderi svojih podružnic. Ključarji z laternami pa so spremljali Najsvetejše. Po procesiji je bila slovesna sveta maša. Sodelovanje je spremljal šenčurski mešani pevski zbor.

Več o dogajanju v velikonočnem tridnevju si lahko ogledate tukaj.

FJS_7910 FJS_7936 FJS_8011 FJS_802818. april 2011

Križev pot v Smledniku

V soboto 16. aprila je mladinska skupina iz Vogelj v Smledniku pripravila križev pot, ki so ga sestavili sami v tem postnem času. Tudi na tak način se želijo duhovno pripraviti na praznovanje velikonočnega veselja ob vstalem Kristusu.18. april 2011

Blagoslov konj

Ob godu našega farnega zavetnika svetega Jurija, 23. aprila, bo na velikonočni ponedeljek, 25. aprila po sveti maši ob 10 uri blagoslov konj. Lanske slike.16. april 2011

Sveto velikonočno tridnevje

VELIKI ČETRTEK

je spominski dan, ko je Jezus s svojimi učenci obhajal zadnjo večerjo, jih posvetil v duhovnike in jim zaupal sveto evharistijo. Obrede velikega četrtka bomo začeli s sveto mašo Gospodove večerje ob 19. uri. Med sveto mašo bo tudi obred umivanja nog. Po sveti maši nas Jezus vabi, da se še nekoliko zadržimo v cerkvi in čujemo z Njim na Oljski gori. Pred Najsvetejšim bomo molili posebej za duhovnike in nove duhovne poklice. Po končani sveti maši bo molitvena ura, ki jo bo vodila Frančiškova skupina. Vse tja do polnoči pa ste vabljeni k zasebni molitvi.

Več »16. april 2011

Priprava na sveto birmo

Srečanje birmancev z g. nadškofom dr. Antonom Stresom bo v ponedeljek, 18. aprila, ob 18- ih. Starše in botre pa bo g. nadškof posebej nagovoril pri sveti maši ob 19- ih.

Ker je to leto za našo župnijo redna birma s kanonično vizitacijo, se bo ta dan po večerni sveti maši g. nadškof srečal še s člani ŽPS in vsemi ključarji iz naše župnije.
Slovesnost svete birme bo v nedeljo, 8. maja, s slovesno sveto mašo ob 11- ih.1. april 2011

Farni list 4/2011

oznanila Na voljo je Farni list: 4/2011.

Postni čas je že prešel v drugo polovico in vsak dan smo bliže praznovanju velikonočnih praznikov. Še bolj intenzivno vstopimo v duhovno pripravo, da nas bodo prazniki zbližali s trpečim in vstalim Kristusom, ki nam prinaša odrešenje.

V tokratnem Farnem listu si preberite razpored bogoslužij okoli praznovanja največjega krščanskega praznika.  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde