2010 december » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Šenčurski CeMePZ v Postojnski jami

31. december 2010

Šenčurski CeMePZ v Postojnski jami

Člani CeMePZ »Vse za Jurja« župnije Šenčur smo si tudi letošnje božične praznike polepšali s skupnim izletom. Pot nas je tokrat vodila v Postojnsko jamo, kjer smo sodelovali na eni od predstav projekta »Žive jaslice v Postojnski jami  2010«. V ponedeljek,  27. decembra 2010, smo se v poznih dopoldanskih urah na pot odpravili kar z avtobusom, saj smo seboj povabili naše domače ter prijatelje. Prepevanje tradicionalnih božičnih pesmi je lepo zvenelo po koncertni dvorani. Z radostjo v srcih in z nasmehom na obrazu smo obiskovalcem naznanjali veselo novico, da je med nas prišel Odrešenik.

Več slik je v nadaljevanju in tukaj.

Več »31. december 2010

G. kaplan Miro Bergelj odhaja na novo delovno mesto

Z novim letom 2011 začenja naš kaplan Miro Bergelj po dekretu g. nadškofa službo župnika v Radečah. Od njega smo se poslovili pri osmi in deseti maši na prvi dan novega leta.

Ob odhodu se mu zahvaljujemo za vse delo, ki ga je opravil v šenčurski županiji, posebej za delo z veroukarji. Na novem delovnem mestu pa mu želimo vse dobro in obilo božjega blagoslova. Več slik je tukaj.31. december 2010

Božična igra v Vogljah

V četrtek, 30. decembra 2010, so v dvorani kulturnega doma v Vogljah otroci in mladi iz skupine “Splendor Gloriae” duhove družine “Delo” v igri predstavili božično skrivnost.

V igri je sodelovalo veliko otrok in mladih iz različnih vasi in župnij: kot igralci, v orkestru, kot tehniki in kot spremljevalci otrok. Za vse, ki so bili z odprtim srcem udeleženi, je igra gotovo pomagala, da nam pride velikost božičnega skrivnosti spet malo bližje, posebno v našem zmedenem času. Vsak prizor je bil še uokvirjen z lepo glasbo mladinskega orkestra, ki  je nastal za to priliko: violina, čelo, bariton, klarinet, prečni flavti, bobni, zvončki in kitare.

Več »31. december 2010

Štefanovo v Srednji vasi

Na praznik sv. Štefana, 26. decembra, je bila ob 10. uri v cerkvi sv. Radegunde v Srednji vasi sv. maša, po kateri je bilo najprej darovanje za cerkvene potrebe. V letošnjem letu so obnovili glavni oltar, ki ga bo 2. januarja 2011 pri sv. maši blagoslovil ljubljanski nadškof mons. dr. Anton Stres. Po maši pa je bil pred cerkvijo že tradicionalni blagoslov konj. Več slik je tukaj.

FJS_8118 FJS_8272 FJS_829528. december 2010

Jaslice 2010

Jaslice so figurice, ki jih v času božiča postavimo pod božično drevo, predstavljajo pa rojstvo Jezusa. Figure so v poljubni velikosti, običajno navadno na podlagi iz mahu ali trave. Ponekod pripravijo tudi žive jaslice – v Sloveniji so znane na primer žive jaslice v Postojnski jami. Prva znana upodobitev živih jaslic sega v leto 1223, ko je sv. Frančišek Asiški v Grecciu (Italija) obhajal božični večer v votlini nad vasjo. Na Brezjah je  muzej, kjer so na ogled jaslice z vsega sveta.

Tako kot lani, tudi letos velja povabilo, da lahko pošljete slike svojih jaslic. Več slik je tukaj.

Šenčur Stražišče Stražišče Hotemaže27. december 2010

Koledniki

Od leta 1994 se preko Misijonskega središča Slovenije obuja star običaj koledovanja, ki mu dodajamo pomen solidarnosti. Otroci in mladi, ponekod pa tudi starejši, kot koledniki hodijo od hiše do hiše, prepevajo in prinašajo blagoslov. Z zbranimi sredstvi vsako leto podpremo enega ali več projektov slovenskih misijonarjev.

Več o prazniku treh kraljev in običajih v tem času v lanskem prispevku.
Revijo, ki jo je za letošnjo trikraljevsko akcijo izdalo Misijonsko središče Slovenije, si lahko pogledate tudi farni list za tisk tukaj.

Nekaj šenčurskih kolednikov:

koledniki v Voklem:

koledniki Voklo koledniki Voklo koledniki Voklo

koledniki v Vogljah:

koledniki Voglje koledniki Voglje koledniki Voglje koledniki Voglje27. december 2010

Božična igra pri Novakovih

V nedeljo, 26. decembra 2010, smo si pri Novakovih na Prebačevem, kot že nekaj let do zdaj, ogledali božično zgodbo. Tokrat je v njej nastopal osamljeni čevljar, ki je pričakoval Jezusa.

Za pravo doživetje gledalcev prizadevni ustvarjalci postavijo sceno, igralci so primerno oblečeni, po igri pa si lahko ogledajo tudi pravega osla in ovco. Poizkusili in kupili pa so lahko tudi mlečne dobrote iz kmetije Malenšek iz Žleb. Več slik je tukaj.19. december 2010

Dogodki ob Božiču

Nedelja svete družine

V nedeljo, 26. decembra, obhajamo praznik sv. družine. Pri sv. maši ob 10. uri bo v farni cerkvi blagoslov otrok. Lepo vabljene tudi noseče matere.

Isti dan bo tudi god sv. Štefana, zato bo ob 10- ih sv. maša še v Srednji vasi in po njej blagoslov konj.

Ta dan bo ob 18- ih še predstavitev božične zgodbe pri Novakovih na Prebačevem.

God apostola in evangelista Janeza

V ponedeljek, 27. decembra, goduje sv. Janez, apostol in evangelist. Ta dan bo sv. maša tudi na Lužah. Pri sv. mašah bo blagoslov vina.

Spomin nedolžnih otrok

V torek, 28. decembra, se spominjamo nedolžnih otrok, ki so umrli pod Herodovim mečem, ko je hotel umoriti novorojenega Jezusa. Pri sv. maši na Visokem ob 18- ih bo tudi ta dan blagoslov otrok.

Božična igra v Vogljah

bozicna igra Voglje 2010 Mladi in otroci iz skupine Splendor Gloriae, duhovne družine Delo v četrtek, 30. decembra 2010 ob 18.30 v dvorani kulturnega doma v Vogljah pripravljajo Božično igro.19. december 2010

Miklavževanje Vere in luči

Na tretjo adventno nedeljo, 12. decembra 2010, je bilo popoldne v šenčurski kapeli za skupino Vera in luč ponovno veselo. Lučkarji so namreč pričakali dobrotnika sv. Miklavža. Petje igra in še posebej Miklavževo obdarovanje je poskrbelo za pravo vzdušje. Vedno je lepo, ko doživljamo, da lučkarji niso sami ampak del naše skupne velike božje družine. Več slik je tukaj.19. december 2010

Luč miru iz Betlehema

Na četrto adventno nedeljo, 19. decembra 2010, so med sv. mašo ob 10. uri skavti iz Kranja med nas prinesli Luč miru iz Betlehema.

Internetna stran Zate imam luč slovenskih skavtov | O Luči miru na RKC | Advent in božični čas

Projekt Luč miru iz Betlehema se je začel leta 1986 na Avstrijski televiziji ORF (Osterreichische Rundfunk), v njenem studiu v Linzu. V oddaji Luč v temi (Licht ins Dunkel), namenjeni invalidnim otrokom, so organizatorji v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Ker je oddaja namenjena otrokom, so se odločili, da bo tudi Luč miru iz Betlehema v votlini Jezusovega rojstva prižgal otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal. Pobudnik akcije želi, da bi na božični večer Luč miru iz Betlehema gorela v čimveč družinah v vseh državah Evrope in jim prinašala mir.

FJS_7717

Več »  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde