2010 junij » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Proslava ob 19. obletnici samostojnosti Slovenije

25. junij 2010

Proslava ob 19. obletnici samostojnosti Slovenije

24. junija 2010 smo v Vogljah slovesno obeležili 19 let naše samostojne države Slovenije. Po slovesni sveti maši ob 20. uri je sledila proslava z fanfarami, nastopom otrok, županovim nagovorom, šenčursko godbo na pihala, triom Eroica in drugimi. Več slik je tukaj.

FJS_0638 FJS_0675 FJS_0749 FJS_078917. junij 2010

Farni list 8/2010

misal Na voljo je novi Farni list: 8/2010.

Nadaljujemo z pričevanjem g. Miloša Briškega. Celotno do sedaj objavljeno besedilo je tukaj.

Čas v ujetništvu je tekel počasi in prav nič ni kazalo, da se bomo kaj kmalu lahko vrnili domov. Misel na dom pa je bila vedno bolj navzoča in hrepenenje po domu je postajalo vedno močnejše. Že več kot pol leta nisem imel nobene zveze z domom. V vsem tem času smo domov lahko pisali samo enkrat. Dali so nam neke stare dopisnice, ki verjetno sploh niso bile več veljavne. Napisali smo lahko le pozdrave in nič drugega. Izgledalo je tudi, da pošta sploh ni šla naprej, pač pa so jo poslali naravnost v koš. Kar smo napisali, je bila le prevara in to je naše trpljenje še povečalo. Vedno bolj me je skrbelo, če so doma še vsi živi in če niso bili kam odpeljani.
Več »11. junij 2010

Slovenski Evharistični kongres

.Celje, 13. junij 2010

EVHARISTIČNI KONGRES in BEATIFIKACIJA ALOJZIJA GROZDETA

Najbolj pomemben dogodek letos za Cerkev v Sloveniji

V Celju se je na evharističnem kongresu, na katerem je Slovenija dobila prvega blaženega mučenca, zbralo več kot 32 tisoč vernikov. Papežev legat, vatikanski državni tajnik, kardinal Tarcisio Bertone, je med sveto mašo razglasil Alojzija Grozdeta za blaženega.

Več o tem pomembnem dogodku je tukaj.
FJS_0140 FJS_0259 FJS_0276 FJS_037010. junij 2010

Marija Pomagaj z Brezij v Šenčurju

Danes ob 15. uri smo v Šenčurju pričakali na kratkem postanku milostno podobo brezjanske Marije Pomagaj. Podoba se bo v pripravi na evharistični kongres, ki bo 13. junija letos v Celju, ustavila na nekaj župnijah, med drugim tudi pri nas.

Slike sprejema so tukaj.

FJS_9300 FJS_9308 FJS_9323 FJS_9330

Ob 16. uri je bila pod Marijinim varstvom sveta maša, ki jo je daroval ob prisotnosti več duhovnikov ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres. Pozdravila ga je Mateja Šter, članica ŽPS. Njen pozdravni nagovor nadškofu je v nadaljevanju.

Marijino popotovanje bo pri vsaki sveti maši spremljalo tudi razmišljanje na določeno temo. Tako nam je v Šenčurju msgr. dr. Anton Stres govoril o pričevanju. Več slik iz svete maše je tukaj.

FJS_9404 FJS_9425 FJS_9465 FJS_9479

Nadškof je poudaril, da se moramo kristjani vprašati, kdo naj bo Jezusov pričevalec. „Med nami je namreč še vedno veliko ljudi, ki menijo, da so to predvsem duhovniki in škofje skupaj s papežem, pa še redovniki in redovnice, medtem ko pa se drugih članov Božjega ljudstva ta naloga ne tiče oziroma vsaj ne tako močno. Vendar ni tako. Vsak kristjan, ki je krščen in birman, ki je torej postal Božji otrok, Jezusov brat ali sestra in učenec in ki je ravno v ta namen – kakor apostoli na binkošti – prejel pri birmi Svetega Duha, je usposobljen, da postane Jezusov pričevalec in je zato k tej nalogi tudi poklican in zavezan,“ je povedal in opozoril, da je pričevati nekaj drugega kakor prepričevati.

„Prepričujemo z besedami, pa tudi pričujemo z besedami. Vsekakor k pričevanju sodijo tudi besede. Svojo vero moramo oznanjati, kar pomeni tudi z besedami povedati in izpovedati. Toda za temi besedami je treba stati, stati s svojim življenjem in še posebej s svojim trpljenjem. Tako so pričevali apostoli, tako je za svojo vero v svojega Sina pričevala Devica Marija najbolj takrat, ko je stala pod križem. Zgolj govorjenje, pa naj bo še tako lepo in prikupno, govorniško, ni dovolj,“ meni nadškof Stres, ki je poudaril, “da je pričevalec najbolj verodostojen takrat, ko zaradi svojih stališč tudi trpi, doživlja nasprotovanja ali mogoče celo preganjanje. Največji pričevalci za vero v Jezusovo trpljenje, smrt in vstajenje so bili mučenci in ravno mučence so v prvih stoletjih krščanstva, ko je prevladovalo preganjanje kristjanov in je pomenilo biti kristjan biti v življenjski nevarnosti, imenovali „pričevalce“. Mučenec je najbolj verodostojen pričevalec, zato smo hvaležni, da smo tudi Slovenci dobili prvega mučenca za katoliško vero, najbolj verodostojnega pričevalca, Alojzija Grozdeta,“ je v Šenčurju povedal nadškof Stres in nagovor sklenil z besedami, „da so minila stoletja preganjanja krščanstva in ni bilo več tvegano in nevarno biti kristjan, ko je krščanstvo celo postalo v rimskem cesarstvu državna vera, so nekateri čutili potrebo, da svojemu pričevanju za krščansko vero dajo posebno težo, da pokažejo, da s svojo vero mislijo resno, da so zanjo pripravljeni nekaj prestati, se nečemu pomembnemu odpovedati… …Že vsakdanje in zvesto krščansko življenje nam prinaša dovolj preizkušenj, da lahko v njih izpričamo svojo vero, upanje in ljubezen do Gospoda in zaradi njega do soljudi.“

Marijin obisk v Šenčurju smo zaključili z slovesnimi litanijami pri katerih je kot že pri sveti maši sodeloval odrasli šenčurski mešani zbor pod vodstvom Davida Jagodica in ob orgelski spremljavi Mateje Golorej. Besede ob slovesu sta izrekla še Alenka Mohar (besedilo je v nadaljevanju) in p. Leopold Grčar. Milostno podobo smo nato še pospremili do vozila, s katerim so jo prepeljali na njen naslednji postanek na poti v Celje, v župnijsko cerkev v Nevlje pri Kamniku. Več slik slovesnih litanij in sklepne slovesnosti je tukaj.

FJS_9568 FJS_9569 FJS_9620 FJS_9664

Zvočni posnetki iz Šenčurja, dosegljivi na Radiu Ognjišče so tukaj.

Govori ob slovesnosti

SPOŠTOVANI GOSPOD NADŠKOF

Marija z Brezij nas danes obiskuje tretjič  in Vi gospod nadškof prvič. Prihajata skupaj naš pastir in dobra mati. Dobrodošla v šenčurski župniji in pozdravljena v radostnih srcih.

Veseli smo pastirja v naši sredini, počutimo se varne in izražamo svoje zaupanje za vaše delo in modrost pri vodenju svoje cerkve, za prizadevanja, da bi slovenski Kristjani poglobili svojo vero. Hvala Bogu, da nam pri tem lahko pomaga naš domači priprošnik Lojze Grozde, kot lep zgled trdnosti. Ta trdnost vere je res ključnega pomena za pot k Jezusu.

Tudi priprava  na evharistični kongres nas utrjuje, pri tem pa je vajin obisk  še dodatna spodbuda za vero v vsej župniji.

Želimo in prosimo, da bi v tej skupni pripravi na slovenski praznik evharistije z Vašim blagoslovom in Božjo milostjo očistili svoja srca in resnično začutili prihod evharističnega Jezusa, ki nas bo zapolnjeval kot sol tekočino in kvas testo. Da bo evharistija res luč našega življenja.

Hvala vam, gospod nadškof, da ste izbrali našo faro  in se nam pridružili pri slavju  ob prihodu brezjanske Marije Pomagaj, zavetnice Slovencev. Hvala vam za čas in trud pri vodenju škofije. Prosimo vas UTRJUJTE NAS V VERI, Bog pa Vam naj ohrani zdravje in mati Marija naj Vas spremlja s svojo mogočno priprošnjo.

Mateja Šter, Srednja vas pri Šenčurju, 10. junij 2010

.

OB SLOVESU

Današnji dan je zaznamoval poseben dogodek, ki odzvanja v naših srcih. Srečanje z Marijo je vsakdo izmed nas doživel na svoj način. Njena prisotnost v farni cerkvi je bila priložnost za posebno priprošnjo, tiho molitev in neskončno zaupanje v Božjo milost. Doživetje ostaja v nas, a minljivosti dneva ne moremo uiti. Tek časa napoveduje slovo od Marijine podobe.

Slovesov ne maramo; naša človeška zavest jih zaznava kot nasilno trganje, prepuščenost neznanemu, vrženost v svet sprememb, ki se jim  venomer želimoizogniti. A to je zgolj človeški pogled, zožena, omejena perspektiva. Marijina podoba namreč ni zgolj slika v okvirju, je varno Božje zavetje, ki duhovno ostaja v naših srcih. Z molitvijo, mašno daritvijo in litanijami smo se duhovno povezali z njo, in čeprav podoba roma s svojim poslanstvom naprej med druge brate in sestre, jo vsak izmed nas ohranja v sebi.  Bogu dolgujemo neskončno hvaležnost za te milostne trenutke povezanosti z Marijo. Naj ostaja naša mati, ki nas vselej sprejema v varno zavetje, ki budno spremlja naše prošnje, ki bedi nad nami in nas priporoča Bogu. V minljivosti današnjega popoldneva naj ostane zapisana sled večnega zaupanja v Božjo milost.

Alenka Mohar

Če želite imeti kakšne fotografije slovesnosti ali drugih dogodkov, objavljenih na tej strani, pišite sem.7. junij 2010

Obisk Marije iz Brezij

Marijina slika v stranski kapeliNa evharistični kongres, ki bo 13. junija letos v Celju, bo romala tudi Marijina milostna podoba z Brezij. Po poti bo obiskala tudi določene župnije. V četrtek, 10. junija, jo bomo gostili tudi v naši župniji.

Ob 14.45 bo sprejem Marije na trgu pred cerkvijo, ob 16.00 uri bo slovesna sveta maša, ki jo bo vodil ljubljanski nadškof in metropolit dr. Anton Stres. V nagovoru se bo osredotočil na vzklik iz Marijinih litanij „KRALJICA PRIČEVALCEV“ – biti priča Jezusove navzočnosti med nami.
Ob 19. uri se bo Marija iz naše župnije poslovila in nadaljevala svojo pot v naslednjo župnijo.7. junij 2010

Praznik sv. Rešnjega telesa

Praznik svetega rešnjega telesa se tradicionalno praznuje na četrtek po nedelji Svete Trojice.

Bistvo praznika je čaščenje posvečene hostije. Po krščanskem verovanju se hostija in vino pri evharističnem obredu na skrivnosten način spremenita v Jezusovo telo in kri – tako, da materialno ostaneta kruh in vino, v substancialnem pomenu pa postaneta Jezusovo telo in kri. Posvečena hostija zato pomeni realno Jezusovo navzočnost in zato kristjanom pomeni Najsvetejše.

Praznovanje svetega rešnjega telesa je tradicionalno povezano s slovesno telôvsko procesijo, ki pa je bila v Sloveniji v času komunistične oblasti skoraj povsod prepovedana.Prirejeno iz Wikipedije

V naši župnji sta trenutno dve procesiji: na praznični dan je procesija zvečer v Šenčurju in na prvo nedeljo po prazniku na Olševku. Več slik je tukaj.

FJS_8874 FJS_8885 FJS_9084 FJS_9136  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde