2010 maj » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Majski večer na Olševku

30. maj 2010

Majski večer na Olševku

V nedeljo, 30. maja 2010 ob 18. uri smo na Olševku ponovno lahko videli, kaj zmorejo tamkajšnji otroci, mladina in tudi odrasli. Odvijal se je že tradicionalni Majski večer, ki ga pripravlja kulturno društvo Sveti Mihael. Prireditev je bila zaradi vremena tokrat v cerkvi, njena glavna nit pa je bilo petje in igranje. Več slik je tukaj.30. maj 2010

Prvo obhajilo v Hrastjah

Nedelja, 30. maja 2010, je bila posebej slovesna za prvoobhajance v Hrastjah, ker so bili prvič polno udeleženi pri sveti evharistiji. Sveto mašo je daroval g. Miloš Briški, ki je prvoobhajance v svoji pridigi tudi lepo nagovoril. Več slik je tukaj, vsa prva obhajila v župniji pa so v tem prispevku.

FJS_8398 FJS_8412 FJS_8464 FJS_849830. maj 2010

Živa župnija

Župnija smo ljudje. In ljudje, ki sebe ne vidijo na prvem mestu, lahko naredijo veliko. Tudi zaradi tega se v naši župniji marsikaj dogaja. Imamo npr. precej pevskih zborov, zanimivo dogajanje za mlade v Šenčurju (posebej v božičnem času in v času oratorija), igriva in tudi vzgojna srečanja za mlade in tudi starejše v Vogljah kot tudi navdušeno obiskovanje šmarnic po župniji. Svojo pravo versko pripadnost bomo lahko pokazali tudi z udeležbo na Evharističnem kongresu v Celju. Čim prej prijavite svojo udeležbo v župnišču v Šenčurju.

V petek, 28. maja 2010 je bilo tako ponovno zelo zanimivo na Prebačevem. Več si poglejte tukaj.24. maj 2010

Peš romanje v Velesovo

Peš romanje iz Vogelj v Velesovo Romarji pred Velesovsko cerkvijoRomanje iz Vogljanskega dela naše župnije je podobno kot zaobljubljene maše v Kokri nastalo po zaobljubi zaradi težkih razmer, v katerih so se ljudje v pretekklosti znašli in so z veliko vero tudi na ta način reševali svoje težave. Vogljansko romanje se je začelo približno pred 100 leti, ko je bilo nekaj let zelo slabo vreme in zelo slaba letina. Leta 1911 in 1912 je toča uničila ves pridelek, zato so se ljudje iz Vogelj in Voklega zaobljubili, da bodo peš romali v Velesovo in tam prosili Marijo, da se kaj takega ne ponovi nikoli več. Duhovnik Matija Okorn v oznanilih poroča, da so bili leta 1913 zaradi romanja v Velesovo obvarovani hude ure.
Romanje z mašo in litanijami Matere božje  je bilo od takrat neprekinjeno, le gradnja letališča je presekala pešpot, zato so šli ljudje z avtomobili v Velesovo. P. Andrej Pirš pa je ponovno uvedel peš romanje. Zdaj je pot zaradi letališča nekoliko daljša. Romarji pridejo v Velesovo v dveh urah. Majhna skupina gre peš, večina pa še vedno z avtomobili in kar napolnijo veliko cerkev.23. maj 2010

Binkošti 2010

binkoštna vejica

Binkošti so krščanski praznik, obhajanje prihoda Svetega Duha, ki se je v obliki ognjenih jezikov spustil na zbrane apostole in jih napolnil z darom govora v različnih jezikih. Več v lanskem prispevku.

Na ta praznik okrasimo svoje domove z zelenjem. Na okna zataknemo lipove vejice.

Na letošnjo binkoštno nedeljo so imeli še posebej slovesno sv. mašo v Vogljah, kjer je bilo prvo sveto obhajilo. P. Andrej Pirš je pri pridigi predstavil življenje blaženih fatimskih pastirčkov Frančiška in Jancinte in pa tudi slovenskega mučenca Lojzeta Grozdeta, ki bo za blaženega razglašen na evharističnem kongresu letos 13. junija. Za priprave vogljanskih prvoobhajancev je skrbela tudi sestra Marion iz Duhovne družine “Delo”, ki trenutno svoj prispevek za boljše krščansko življenje daje z delom v Vogljah. Slovesnost je še polepšal pevski zbor pod vodstvom Ivanke Lipar z instrumentalisti. Več slik je tukaj.

Ob istem času je bila sveta maša v Ljubljani na Taboru, ki sta jo prenašala Radio Slovenija in Radio Ognjišče, ki jo je daroval naš kaplan g. Miro Bergelj in je pri njej sodeloval Šenčurski mešani pevski zbor pod vodstvom Davida Jagodica in ob spremljavi organistke Mateje Golorej.16. maj 2010

Prvo sveto obhajilo v naši fari

Olševek, 16. maj 2010

Na Olševku je letos prejelo prvo sveto obhajilo štirinajst otrok. Sveto mašo je vodil kaplan Miro Bergelj. Več slik je tukaj.

Šenčur, 16. maj 2010

V farni cerkvi je bilo letos petindvajset prvoobhajancev. Slovesno podelitev zakramenta je opravil župnik Urban Kokalj. Več slik je tukaj.

Voglje, 23. maj 2010

V Vogljah je bilo pri prvem svetem obhajilu 15 otrok. Sv. mašo je vodil p. Andrej Pirš. Nekaj več tudi v tem prispevku, več slik pa je tukaj.

številen pevski zbor pod vodstvom Ivanke Lipar del inštrumentalistov prvoobhajanci

Hrastje, 30. maj 2010

Nekaj več o prvem obhajilu v Hrastjah je tukaj, več slik pa je tukaj.

FJS_8394 FJS_8419 FJS_8426 FJS_845016. maj 2010

Farni list 7/2010

misal Na voljo je novi Farni list: 7/2010.

Nadaljujemo z pričevanjem g. Miloša Briškega. Celotno do sedaj objavljeno besedilo je tukaj.

V vseh letih taborišča sem enkrat le imel srečo, da sem prišel do zelenjavne hrane, ki sem jo zelo pogrešal. To je bilo nekega večera, ko je prišel v taborišče voznik, ki je s tovornjakom prevažal zelenjavo. Vodja taborišča je prosil za enega ujetnika, da bi mu pomagal, ker se mu je prevrnil tovrnjak z zelenjavo. Naš vodja je torej prosil, naj se kdo prostovoljno javi za pomoč. Čeprav sem bil utrujen od trdega dela, sem se javil in šel z voznikom pobirat zelenjavo, ki se je raztresla po cesti.
Več »15. maj 2010

Gasilska sveta maša na Prebačevem

V nedeljo, 9. maja 2010 je bila na Prebačevem že tradicionalna gasilska sveta maša, ki jo je vodil hraški župnik g. Miloš Briški. Na to nedeljo cerkev obhaja god sv. Florjana, zaščitnika gasilcev. Ti se tako v šenčurski fari že nekaj let na to nedeljo udeležijo najprej slovesnega sprevoda preko vasi in nato sodelujejo pri sveti maši. Spremlja jih tudi šenčurska godba na pihala in zadnji dve leti tudi mažoretke iz Kranja. Več slik je tukaj.7. maj 2010

Prvo sveto obhajilo

V nedeljo, 16. maja, bomo v Šenčurju in na Olševku obhajali slovesnost prvega svetega obhajila.1. maj 2010

Šmarnice

..

.

S prvim majem smo tudi letos začeli obhajati ljudsko pobožnost Šmarnice (povezava na podstran, kjer so tudi druga šmarnična branja).

V župnijski cerkvi se preko šmarničnega branja in litanij srečujemo z Marijo vsak večer ob 19. uri. Na Visokem in Prebačevem je šmarnična pobožnost vsak večer ob 20. uri, na Olševku pa med tednom ob 19. uri, v soboto ob 8. uri in v nedeljo ob 8.30.

Vsi, še zlasti pa otroci, ste lepo povabljeni, da se v mesecu maju še tesneje povežemo z Božjo in našo Materjo Marijo. V tem pastoralnem letu duhovništva jo še posebej prosimo za njeno pomoč in varstvo vsakega duhovniškega poklica.  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde