2010 april » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Praznovanje farnega zavetnika sv. Jurija

26. april 2010

Praznovanje farnega zavetnika sv. Jurija

V nedeljo, 25. aprila 2010, papeško nedeljo, smo v Šenčurju imeli zunanjo slovestnost ob spominu na sv. Jurija, ki je godoval v petek, 23. junija. Ob tej priložnosti je g. župnik Urban Kokalj po jutranji sveti maši pred župniščem blagoslovil nov kip sv. Jurija, delo in dar kamnoseka Jureta Luskovca iz Srednje vasi. Več slik.

Po deseti maši pa je bil na travniku pred vežicami tudi že tradicionalni blagoslov konj, ki pred tem pridejo, ob spremljavi šenčurske godbe, v sprevodu iz zgornjega dela vasi. Več slik.
18. april 2010

Praznovanje Jurjeve nedelje

Sv. Jurij 5 Sv. Jurij 1 Sv. Jurij 2 Sv Jurij ponoči

V petek, 23. aprila, goduje naš farni zavetnik sveti Jurij.

Zunanjo slovesnost bomo obhajali v nedeljo, 25. aprila. Posebno slovesno bo pri jutranji sveti maši, po kateri bomo pred župniščem blagoslovili nov kip svetega Jurija, ki je delo in dar kamnoseka Jureta Luskovca iz Srednje vasi.16. april 2010

Farni list 6/2010

misal Na voljo je novi Farni list: 6/2010.

Nadaljujemo z pričevanjem g. Miloša Briškega. Celotno do sedaj objavljeno besedilo je tukaj.

Kako bo s hrano, smo si kar predstavljali. Bilo je točno povedano, če boš natolkel toliko gramoza, kot je ukazano, boš dobil toliko, če ga boš manj, tudi če ne boš zmogel, ne boš dobil nič. Za življenje in zdravje delavca jim ni bilo veliko mar. Če se je komu posrečilo preseči normo, je pri večerji dobil na hrano žlico bučnega olja. Ta hrana pa je bila zgolj zavreta voda in če si imel srečo z delom, je bila ta zabeljena z žlico olja. Več »12. april 2010

Dvajsetletnica Vere in luči v Šenčurju

11. aprila 2010 na belo nedeljo je bila deseta sveta maša posvečena dvajseti obletnici gibanja Vera in Luč v Šenčurju. Pri sveti maši, ki jo je vodil p. Franc Kejžar, sta poleg župnika Urbana sodelovala še p. Marko Novak in p. Marijan Šef, prepeval pa je šenčurski otroški zbor. Z svojimi prošnjami pa so sodelovali tudi lučkarji.

Po sveti maši smo se v župnijski dvorani še malo okrepčali in pa spomnili tistih, ki so v tem času sodelovali z nami.

Več slik je tukaj.9. april 2010

Katoliška Cerkev se pridružuje akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

Očistimo Slovenijo v enem dnevu! je naslov enodnevne vseslovenske prostovoljne čistilne akcije, ki bo potekala v soboto, 17. aprila 2010. Pobudnik akcije Društvo ekologi brez meja je k sodelovanju pritegnilo že več kot tisoč državnih ustanov, občin, organizacij, podjetij in posameznikov, vključno s Katoliško Cerkvijo.

Cilj projekta je združiti 200.000 prostovoljcev, izdelati prvi nacionalni digitalni register in zemljevid z lokacijami divjih odlagališč, odstraniti najmanj 20.000 ton ilegalno odvrženih komunalnih in kosovnih odpadkov, očistiti okolice šol, vrtcev, naselij in sprehajalnih poti.

Prostovoljci trenutno popisujejo divja odlagališča, ki jih ima tretjina slovenskih občin. Doslej so prek Geopedije pregledali petino Slovenije in odkrili 2.246 potencialnih divjih odlagališč. Pri tem jim pomagajo tudi občani, ki so prijavili že več kot 100 divjih odlagališč. Divja odlagališča je mogoče prijaviti na spletni strani www.ocistimo.si. V soboto, 13. marca 2010 je bila iskalno-čistilna akcija, na kateri so skavti, taborniki in druge nevladne organizacije izvedli skupno terensko popisovanje divjih odlagališč, pomagali pa so tudi vojska, policija in *Zavod za gozdove Slovenije. Več »9. april 2010

Jubilej Vere in luči

Vera in luč, miklavževanje

.

Na belo nedeljo in nedeljo Božjega usmiljenja, 11. aprila 2010, bomo obhajali slovesnost

20. obletnice skupine Vera in luč v naši župniji.

Slovesno sveto mašo ob 10. uri bo vodil slovenski narodni voditelj gibanja jezuitski pater Franc Kejžar.5. april 2010

Sveta birma v Šenčurju

Na velikonočni ponedeljek, 5. aprila 2010, smo v šenčurski cerkvi obhajali slovesnost svete birme. Birmoval je opat g. Janez Novak.

Več slik je tukaj.

birmanci 20104. april 2010

Velika noč 2010

.
.3. april 2010

Velikonočno tridnevje

Veliki četrtek, veliki petek in velika sobota sestavljajo velikonočno tridnevje. Na veliki četrtek zvečer kristjani praznujemo postavitev zakramenta evharistije in mašniškega posvečenja.
Jezus nam je pri zadnji večerji z učenci svoje telo in svojo kri izročil v jed in pijačo, poleg tega pa je postavil tudi zapoved medsebojne ljubezni.
V znamenje tega je učencem umil noge. Jezus se je po zadnji večerji umaknil na vrt Getsemani. V spomin na ta dogodek po sveti maši duhovnik prenese Najsvetejše v stranski oltar, ki predstavlja ječo, kamor so zaprli Jezusa. Po prenosu Najsvetejšega duhovnik razkrije oltarje, kar nas spominja na Jezusovo uboštvo, ko so mu vzeli obleko in zanjo žrebali. Verniki se nekaj časa zadržijo v molitvi pred Najsvetejšim, ki jo imenujemo tudi molitev z Jezusom na Oljski gori.

Veliki petek je edini dan v cerkvenem letu, ko ne obhajamo sv. maše. Ta dan se spominjamo Kristusovega trpljenja in smrti na križu, posebej z molitvijo štirinajstih postaj križevega pota in obredi velikega petka, med katerimi pomemben del zavzemajo slovesne prošnje za vse potrebe in čaščenje križa.
Med svetopisemskimi besedili prebiramo zapis o Jezusovem trpljenju in smrti iz Janezovega evangelija (prim. Jn 18, 1–19, 42).

Velika sobota pa je v Katoliški cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek. Zgodaj zjutraj duhovnik blagoslovi velikonočni ogenj, s katerim pokadimo domove. Na ta dan tudi prinesemo k blagoslovu velikonočne jedi.

Velikonočna vigilija je najslovesnejše bogoslužje celega leta. Po zelo starem izročilu je noč iz sobote na nedeljo posvečena bedenju za Gospoda. Vigilija se ne sme začeti pred sončnim zahodom, končati pa se mora pred zoro velikonočne nedelje. Slavje se stopnjuje od drobnega plamenčka, preko hvalnice velikonočni sveči, svetopisemskih odlomkov, Slave, Aleluje, obnovitve krstnih obljub do slovesne evharistične daritve.

Velikonočno tridnevje v Šenčurju  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde