2010 marec » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Sveta birma

27. marec 2010

Sveta birma

Na velikonočni ponedeljek, 5. aprila, bomo obhajali slovesnost svete birme. Ta dan bo sveta maša tudi ob 8.30. V teh dneh še bolj vztrajno molimo za birmance, njihove starše in botre.

Birmanci se bodo z birmovalcem g. opatom Janezom Novakom srečali v ponedeljek, 29. marca ob 18- ih. Gospod opat bo starše, botre in vse ostale posebej nagovoril med sveto mašo ob 19- ih. Po pridigi bo g. opat na razpolago za sveto spoved.

.27. marec 2010

Farni list 5/2010

misal Na voljo je novi Farni list: 5/2010.

Velikonočno voščilo slovenskih škofov

Za vse, ki se tretji dan po velikem petku zberemo ob odprtem in praznem Kristusovem grobu ter prepevamo trikratno velikonočno alelujo z vedno višjim in močnejšim glasom, je Kristusovo vstajenje dogodek, ki nas osvobaja in velika noč je praznik našega osvobojenja ali odrešenja. Na veliki petek zremo Kristusa v nemoči, kot poraženca in na križ pribitega. Na veliko noč pa je pred nami kot zmagovalec nad hudobijo in sovraštvom, nad grehom in zlom, še več: nad smrtjo. Poslednja zmaga je vedno njegova. Z njo nas osvobaja strahu pred ničem, nesmislom ali praznino življenja; osvobaja nas za novo življenje.
Za vse, ki verujemo, kar obhajamo in slavimo, je velika noč »Kristusov danes«.
To pomeni, da ne gre le za spomin na dogodek pred dva tisoč leti, marveč za dogajanje, ki se uresničuje danes, med nami in v nas. Vstali Kristus je naš »danes« in naš »jutri«, naš začetek in konec, naše vse. Zato je velika noč praznik naše vere v Kristusa, ki med nami in z nami živi.
Za nas, ki imamo v Kristusovem vstajenju zagotovilo svojega vstajenja in večnega življenja, je velika noč praznik upanja. Naš Bog ni oddaljeni Bog, je z nami tudi v smrti. V njegovi roki je naša usoda, v Kristusovi smrti je smrt naše smrti in v njegovem vstajenju je naše vstajenje. Naš cilj ni veliki petek s štirinajsto postajo križevega pota, marveč velika noč z vstajenjem v novo življenje.
Končno je za nas velika noč dogodek, ki nas obvezuje, da smo vedno in povsod velikonočne priče, s Kristusovim vstajenjem zaznamovani pričevalci, oznanjevalci in nosilci sporočila, da je naše sedanje življenje delavnik za večno nedeljo.
Vsem sobratom duhovnikom, redovnikom, redovnicam, vsemu Božjemu ljudstvu, rojakom po svetu, posebej še bolnim in trpečim voščimo:
Blagoslovljene velikonočne praznike!
Vaši škofje
Voščilu naših slovenskih škofov se pridružujemo tudi župnik Urban Kokalj, kanonik Vinko Prestor in kaplan Miro Bergelj.27. marec 2010

Materinski dan na Olševku

V cerkvi svetega nadangela Mihaela na Olševku so v nedeljo, 21. marca 2010 ob 15.00 uri otroci gledališke skupine in pevskega zbora Mladi upi pripravili prireditev ob materinskem dnevu. Več slik je tukaj.22. marec 2010

Živi križev pot

V petek, 19. marca 2010 so mladi na Prebačevem uprizorili živi križev pot. V soboto, 20. marca 2010 pa so živi križev pot pripravili tudi mladi v Vogljah.

Slike si lahko ogledate na povezavi zgoraj na Postni čas.18. marec 2010

Materinski dan v Vogljah

Vabilo za materinski dan Voglje 2010V nedeljo 21. marca 2010 ob 14. uri ste vsi vabljeni v Dom vaščanov v Vogljah. Ob materinskem dnevu vas bodo razveselili s poezijo, pesmijo in igro razveselili KUD Pod lipo iz Adergasa, otroci iz vrtca Voklo ter domači glasbeni izvajalci.

.
.14. marec 2010

Materinski dan na Olševku

zvonckiOtroci gledališke skupine na Olševku vas vabijo na praznovanje materinskega dne, ki bo v nedeljo, 21. marca 2010 ob 15.00 uri v cerkvi svetega nadangela Mihaela.

.

Lepo povabljeni starši, stari starši in vsi ljudje dobre volje.

.13. marec 2010

Križev pot po župniji

križev potV nedeljo, 14. marca 2010 bo ob 15. uri križev pot v župnijski kapeli pripravila skupina Vera in luč.

V soboto, 20. marca 2010 po večerni maši (približno ob 19.30) bodo v cerkvi v Vogljah mladi molili in predstavili križev pot.

Na tiho nedeljo, 21. marca ob 18. uri, bo tudi v farni cerkvi križev pot pripravila mladina. V Šenčurju je sicer v postnem času križev pot vsak petek pol ure pred sveto mašo in vsako nedeljo popoldan ob 15- ih v župnijski kapeli.

Na cvetno nedeljo, 28. marca, pa bo 15.30 križev pot in sveta maša na Taboru pri Podbrezjah. Odhod avtobusa iz Šenčurja bo ob 14.30. Prijavite se v župnišču.

Križev pot je tudi vsak petek ob 19. uri v cerkvi na Prebačevem.
.
Vabljeni, da se ob spremljanju Jezusovega križevega pota poglobimo v njegovo trpljenje. Skupaj “molimo in hvalimo Jezusa, ki je s svojim križem svet odrešil”.13. marec 2010

Farni list 4/2010

misal Na voljo je novi Farni list: 4/2010.
Nadaljujemo z pričevanjem g. Miloša Briškega. Celotno do sedaj objavljeno besedilo je tukaj.

Predno smo se podali na več kot 100 km dolgo peš pot, so ruski vojaki prinesli v umazanih rjuhah zavezanih v cule, polno starih skorij kruha, ki so bile trde kot kamen. Vsak ujetnik je dobil prgišče teh skorij. Oficir je ob tem povedal: „To imate za na pot!“ Čeprav so bile te skorje stare in suhe, so nam dišale kot kakšna sladka potica. Ko smo jih jedli, smo pazili na vsako drobtinico, da se ne bi zgubila. Tedaj smo se vsi še kako dobro zavedali, kaj pomeni imeti vsakdanji kruh. Zase lahko rečem, da sem se takrat spomnil na vsak najmanjši košček kruha, ki sem ga kot otrok nehvaležno odklonil ali celo zavrgel. Kruh je zares zelo velik dar, je blagoslov, ki je vreden vsega spoštovanja. Za vsak košček bi se ljudje morali vsak dan sproti zahvaljevati Bogu. Tako smo ob misli na kruh, lačni in žejni, začeli dolgo pot v neznano. Več »6. marec 2010

Prebačevski križev pot

risarji postajKrížev pót (latinsko Via crucis) je likovna upodobitev Jezusovega trpljenja od trenutka, ko ga je Poncij Pilat obsodil na smrt, do trenutka, ko ga mrtvega položijo v grob. Križev pot je poleg tega tudi molitev, ki jo verniki molijo, ko se spominjajo tega trpljenja. Razvil se je iz pobožnosti romarjev, ki so v Jeruzalemu sledili Jezusovi poti od mesta proti Golgoti. Ob poti so se ustavljali in molili, ob tem pa so se spominjali posameznih prizorov Jezusovega trpljenja. Križev pot se je razširil po Evropi zlasti po 13. stoletju, zaradi pobožnosti svetega Frančiška Asiškega in njegovih učencev.

Čisto svoj križev pot pa so pod vodstvom Stojana Kostanjevca pripravili tudi prebačevski otroci. Sami so namreč narisali vse postaje Jezusovega trpljenja, in jih tudi predstavili pri molitvi.

Več »  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde