2010 januar » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Duhovne vaje za zakonce-sprememba!

29. januar 2010

Duhovne vaje za zakonce-sprememba!

Duhovne vaje za zakonce, ki jih bo vodil jezuit p. Andrej Benda, so prestavljene na kasnejši datum!

Potekale bodo od petka, 19. do nedelje, 21. februarja v župnijski kapeli v Šenčurju. Začetek je ob 16. uri. Vsi duhovni nagovori bodo potekali  tako, da se jih boste lahko udeležili tudi tisti, ki zaradi dela ali drugih obveznosti ne morete oditi za tri dni od doma.

Prijave oddajte v župnišču (lahko tudi preko e-pošte tukaj).

Zakonske skupine | slike27. januar 2010

Slovesna umestitev ljubljanskega nadškofa msgr. dr. Antona Stresa

msgr. dr. Anton Stres, foto Matic ŠtojsV nedeljo, 24. januarja 2010, ob 16.00, je bila v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani umestitev novega ordinarija, nadškofa in metropolita msgr. dr. Antona Stresa, 35. rezidencialnega škofa v 549-letni zgodovini ljubljanske krajevne Cerkve.

Papež Benedikt XVI. je dne 28. novembra 2009 sprejel odpoved službi dosedanjega ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Alojza Urana ter za njegovega naslednika imenoval dosedanjega mariborskega nadškofa pomočnika in apostolskega administratorja celjske škofije msgr. dr. Antona Stresa.

Več na www.rkc.si9. januar 2010

Farni list 1/2010

misalNa voljo je novi Farni list: 1/2010.

Nadaljujemo z pričevanjem g. Miloša Briškega. Celotno do sedaj objavljeno besedilo je tukaj.

Iz življenjskega pričevanja duhovnika g. Miloša Briškega

Iz vseh strani smo začeli doživljati napade ruske vojske. Bolj ko se je bližal konec vojne, bolj so se krepili zračni napadi. Ko smo se umikali, smo se zlasti podnevi želeli zateči v gozdove, vendar so granate letele vsevprek. Doživeli smo zelo težek zračni napad. Še danes ne vem, kaj se je pravzaprav dogajalo. Spominjam pa se, da je ena bomba padla dober meter stran od mene in se zarila v zemljo, vendar ni eksplodirala. Priznati moram, da me je tudi tokrat Bog na čudežen način po priprošnji Božje Matere obvaroval in me ohranil pri življenju. Naj omenim, da sem vedno imel pri sebi rožni venec in čudodelno svetinjico Božje Matere, ki ju še danes hranim. Za varstvo sem hvaležen tudi angelu varuhu.
Več »9. januar 2010

Verska statistika v letu 2009

Ob letu duhovnikov in evharistične prenove ter priprave na vseslovenski evharistični kongres, je zelo umesno poudariti tudi župnijsko občestvo, ki je skupnost vernikov in ki nas prav duhovniško poslanstvo preko presvete evharistije povezuje v eno. V sodobnem razdrobljenem in razkristjanjenem svetu je še bolj pomembno, da se kristjani zavzemamo za čut pripadnosti Cerkvenemu občestvu, za povezanost in edinost. Vsi smo odgovorni drug za drugega in zato tudi za javno podobo Cerkve.
krstV lanskem letu smo se s cerkvenim pogrebom poslovili od 60 faranov (30 moških, povprečna starost 74 let in 30 žensk, povprečna starost 78 let). Izmed teh je le 30 prejelo poslednje zakramente. Po zakramentu svetega krsta smo v župnijsko občestvo sprejeli 58 otrok (33 dečkov in 25 deklic). Od vseh novokrščencev je 11 nezakonskih in dva le iz civilnega zakona. Pri prvem svetem obhajilu je bilo 82 otrok, pri birmi pa 71 veroučencev devetega razreda. Cerkvenih porok je bilo le 9.
Več »5. januar 2010

Božično-novoletni koncert na Olševku

.

V nedeljo, 3. januarja 2010, ob 17. uri je bil v cerkvi svetega nadangela Mihaela na Olševku božično-novoletni koncert.

Koncert je pripravilo Glasbeno društvo sveti Mihael z gosti: sopranistko Mojco Bedenik, violončelistko Ano Zupan in organistko prof. Angelo Tomanič, ki v letošnjem letu obhaja 40 – letnico svojega glasbenega udejstvovanja. Več slik je tukaj.4. januar 2010

Praznik Gospodovega razglašenja, trije kralji

Praznik Gospodovega razglašenja (epifanije) ali praznik sv. treh kraljev v Cerkvi praznujemo 6. januarja. Praznik Gospodovega razglašenja se v zahodni tradiciji imenuje tudi praznik svetih treh kraljev, s čimer je izraženo vsebinsko dopolnjevanje. Trije kralji – modri podajajo nazorno in živo predstavo o častilcih iz poganskih krajev, ki so prišli molit novorojenega Odrešenika.

koledniki na Visokem koledniki v zgornjem delu Šenčurja koledniki v spodnjem delu Šenčurja koledniki na Prebačevem
Več »  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde