2009 november » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Spremembe v Cerkvi na Slovenskem

28. november 2009

Spremembe v Cerkvi na Slovenskem

Danes, v soboto, 28. novembra 2009, je papež Benedikt XVI. določil nekatere personalne spremembe v Cerkvi na Slovenskem.

Spremembe v ljubljanski nadškofiji

Sveti oče Benedikt XVI. je sprejel odpoved službi dosedanjega ljubljanskega nadškofa metropolita msgr. Alojza Urana ter za njegovega naslednika imenoval dosedanjega mariborskega nadškofa koadjutorja in celjskega apostolskega administratorja msgr. dr. Antona Stresa. Nadškof Uran je namreč po kan. 401, § 2 Zakonika cerkvenega prava (ZCP) v posebnem pismu svetemu očetu podal odpoved službi, da ljubljanska nadškofija ne bi trpela zaradi njegovega slabega zdravja.

Nadškof Uran je bil za ljubljanskega škofa ordinarija imenovan 25. oktobra 2004, ko je bil škofovski sedež izpraznjen po imenovanju nadškofa msgr. dr. Franca Rodeta za prefekta Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja. Nadškof Uran bo po predaji nadškofije nasledniku ohranil naslov nekdanjega ljubljanskega nadškofa metropolita.

Več »26. november 2009

Teden Karitas

Teden Karitas (od 22. do 29. novembra 2009)

V tednu Karitas-a naprošamo župljane za hrano in ostale darove, ki jih bomo potem razdelili potrebnim. Svoje darove boste lahko oddali:

na Olševku: v četrtek, 26. in petek, 27. novembra, od 17. do 18. ure pri Nagličevih
v Hrastju: v soboto, 28. novembra, od 9. do 13. ure v župnišču
v Vogljah: v petek 27. novembra, med 17. in 19. uro v župnišču
v Šenčurju: v četrtek, 26. in petek, 27. novembra, od 17. do 18. ure v kaplaniji26. november 2009

Nihče ne ve …

… kaj je bilo prvo: kura ali jajce?

Zakaj se sprašujem to? Ker resnično poskušam preusmeriti pozornost od vprašanja, ki si ga zastavljam vsak torek ob 8ih zvečer na pevski vaji Mešanega Župnijskega Pevskega Zbora Šenčur in se glasi: »Kaj je bilo prej? Govorjenje ali petje?« Ko pogledam alte, si mislim, da govorjenje. Ko pogledam soprane, sem v dvomih, če občasno sploh najdejo prostor za petje ob vsem, kar si imajo za povedati…

Pa vendar vsi skupaj vsako vajo tvorimo bolj nerazdružljivo celoto in se nam uspe skoraj vsaka dva do tri tedne naučiti nov program za mašo, zaradi česar sem neskončno ponosen na svoje pevce.

Pozivam vse, ki ob torkih od 8. pa do 10. ure zvečer ne najdete notranjega miru, kakor tudi vsako nedeljo, ko se iz kora oglasi petje novega zbora, da se nam pridružite, še posebej tenorji, kajti to je ena izmed poti k odrešenju! Kdor poje dvakrat moli!

David, zborovodja22. november 2009

Razstava ročnih del bolnikov in invalidov

V soboto, 21. novembra od 17 do 21 ure in v nedeljo, 22. novembra od 9 do 17 ure je bila pod geslom Gradimo prijateljstvo v prostorih župnijske kapele v Šenčurju prodajna razstava ročnih del bolnikov in invalidov. Na razstavi je bilo mogoče predstavljene izdelke tudi kupiti ali pa samo pokazati dobro voljo in prispevati nekaj sredstev za lažje delo skupnosti, ki jo vodijo Marijine sestre.

Sestra Edith je pri nedeljski maši predstavila delo Marijinih sester. Delo z ubogimi je njihova karizma. Svoji pričevanji pa sta povedali tudi Nives in Saša. Sta aktivni članici cerkvenega občestva na različnih področjih. Nives pravi vsem mladim in tudi starejšim: “Ne bojte se delati prostovoljno, ne bojte se vstopati v delo Karitas, ne bojte se pristopiti k sočloveku. V vsakem izmed nas se razodeva Jezus sam, ki je največja ljubezen, naša moč in opora.”

Kot je dejal g. župnik, sta to bili pričevanji, ki ne govorita samo iz srca ampak tudi iz izkušenj. Bolniki in invalidi nam vsem odpirajo oči, kaj je bistveno za človeka na tem svetu, da se pripravimo na nebeško, Kristusovo kraljestvo.

Več slik je tukaj.22. november 2009

Sveta Cecilija – zavetnica cerkvene glasbe

Na nedeljo Kristusa kralja vesoljstva goduje tudi sveta Cecilija, ki je zavetnica cerkvene glasbe. Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo vsem zborovodjem, organistom in pevcem, ki skrbite za tovrstno sodelovanje pri svetem bogoslužju. Za ves trud naj Vam po priprošnji svete Cecilije Bog povrne s svojimi darovi.

Poglejte si podstran naših pevcev.

Slovesna maša na Olševku (več slik).21. november 2009

Farni list 15/2009

farni list 15/2009Na voljo je novi Farni list: 15/2009.

V novem Farnem listu je objavljen povzetek zapisnika seje ŽPS. V njem je veliko informacij o prihajajočih dogodkih v decembru. Ta zapisnik lahko najdete tudi na povezavi na dnu podstrani ŽPS.

Nadaljujemo tudi z pričevanjem g. Miloša Briškega. Celotno do sedaj objavljeno besedilo je tukaj.

Iz življenjskega pričevanja duhovnika g. Miloša Briškega

Druga svetovna vojna se je počasi bližala koncu in ruska vojska nas je vedno bolj obstreljevala. Tudi bežati ni bilo prijetno. Zgodilo se je, da je bil ob meni od krogle v trebuh zadet nek mladi sovojak. Brez moči je ležal na tleh in me spraševal, če bo preživel. Tolažil sem ga, kolikor sem le vedel in znal, čeprav sem bil tudi sam mlad in nebogljen ter potreben tolažbe, saj sem tiste dni trpel zaradi hudih ozeblin na nogah.
Več »18. november 2009

Srečanje starejših v Šenčurju

 V nedeljo, 15. novembra, popoldan je bilo v Šenčurju srečanje starejših iz naše župnije. Sveto mašo je daroval g. Miloš Briški, duhovni pomočnik iz Hrastja.

Kot je dejal v pridigi: … nismo več mladi, pa vendar smo še vedno božji otroci. V današnjem času vidimo, koliko je na svetu velikega trpljenja. To marsikoga prestraši. Vsak človek na tem svetu mora nositi svoj križ. Nam se zdi, da je njegova teža prevelika, a velikokrat opazimo, da ga kar lahko nosimo, če zaupamo v Boga. Potrebna je tudi vera, sicer se nam zdi vsaka stvar pretežka.

Med sveto mašo je večina prisotnih tudi prejela bolniško maziljenje. Dostikrat ljudje napačno mislijo, da je maziljenje za zadnje trenutke in kaj hitro se lahko zgodi, da bolnik umre, preden lahko prejme ta zakrament. Bolniško maziljenje je za žive, ne za mrtve, je zakrament, ki nam daje dodatno moč v težkih trenutkih.

Več slik je tukaj.

   18. november 2009

Blagoslov kapelice v Voklem

Na 33. navadno nedeljo, 15. novembra 2009,  je bila v Voklem maša z blagoslovom obnovljene kapelice na poti med Šenčurjem in Voklem.

To znamenje je, kot je dejal g. Vinko Prestor, znamenje naše kulture in krščanstva, tudi znamenje povezanosti same župnije in znamenje, da smo dobri državljani naše domovine. Nekoč bodo lahko rekli, da so bili tu zares dobri ljudje, ljudje kulture.

Zahvala gre vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da so bila vsa dela izvedena.

Več slik blagoslova in slik iz cerkve v Voklem.

pevci  kor in pevci darovanje okrog oltarja z prenašanjem kipcev živali

   15. november 2009

Sveta Cecilija – zavetnica cerkvene glasbe

Na nedeljo Kristusa kralja vesoljstva goduje tudi sveta Cecilija, ki je zavetnica cerkvene glasbe.

Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo vsem zborovodjem, organistom in pevcem, ki skrbite za tovrstno sodelovanje pri svetem bogoslužju. Za ves trud naj Vam po priprošnji svete Cecilije Bog povrne s svojimi darovi.12. november 2009

Srečanje starejših

 

V nedeljo, 15. novembra, popoldan bomo imeli srečanje vseh starejših iz naše župnije.

Ob 14.30 bo v cerkvi molitev rožnega venca in priložnost za sveto spoved.

Sledila bo sveta maša, med katero boste lahko prejeli tudi zakrament bolniškega maziljenja.  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde