2009 junij » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Novomašnik Bojan Traven

29. junij 2009

Novomašnik Bojan Traven

Bojan TravenNa praznik svetih apostolov Petra in Pavla je bila ob devetih v ljubljanski stolnici slovesnost mašniškega posvečenja (slike slovesnosti mašniškega posvečenja). Med letošnjimi novomašniki je tudi naš rojak g. Bojan Traven, ki bo v naši župniji obhajal svojo novo mašo v nedeljo, 5. julija, ob 10. uri.

V zvezi s tem praznikom bo v teh dneh tudi več priprav, pri katerih je dobrodošlo sodelovanje vse župnije.

V župniji bomo od sobote, 27. junija, do petka, 3. julija, imeli enotedensko duhovno pripravo, ki jo bodo oblikovali nekateri duhovniki, ki so izšli iz naše domače župnije. Vsak večer bodo ob 19- ih vodili somaševanje in v pridigi spregovorili iz svojih izkušenj duhovniškega poklica, dela in poslanstva. V soboto bo sveto mašo vodil kanonik Vinko Prestor, v nedeljo (ob 7- ih in 10- ih) g. Tone Lipar, v ponedeljek g. Milan Kavčnik, v torek g. Janez Žerovnik, v sredo g. Klemen Svetelj, v četrtek g. Klemen Balažič in v petek g. Franc Šenk. V soboto pa bo ob 19- ih sprejem novomašnika pred župnijsko cerkvijo in nato slovesna sveta maša.
. Več »26. junij 2009

Beseda novomašnika

Pozdravljeni, Bogdej!
Bojan TravenKo pogledam v preteklost, se mi zdi, da se mi je v življenju zgodilo veliko lepih stvari. Rodil sem se kot četrti član delavske družine Traven v Šenčurju. Oba starša sta že upokojena. Del mojega otroštva in življenja sem prehodil z bratom Borisom, ki si je že ustvaril svojo družino. Moje družbeno življenje se je začelo, ko sem šel prvič v vrtec, nato v osnovno šolo, potem pa sem se odločil, da se bom v srednji šoli ukvarjal z ekonomijo. A vendar se mi želje niso preveč uresničile, saj sem tri leta in pol delal kot pismonoša v domačem Šenčurju. A kmalu sem spoznal, da ima Bog z menoj drugačne življenjske načrte. Tako sem nekega septembrskega dne postal bogoslovec. Življenje ti vedno prinese veliko novih obzorij ter doživetij, zato želim postati duhovnik, ker vem, da me Bog kliče na to pot, da bi znal ljudem pomagati na poti dobrega krščanskega življenja. Pri tem me bo vodilo moje novomašno in življenjsko geslo: „V tvoje roke, Gospod, se vsega izročam.“
Vam, dragi župljani Šenčurja, se zahvaljujem za vse Vaše molitve, priprave in delo za mojo in tudi Vašo novo mašo. S hvaležnostjo Bogu Vas vse vabim, da se v nedeljo, 5. julija, skupaj z menoj poveselite tega župnijskega dogodka. Z Vami sem povezan v molitvi s prošnjo za Božji blagoslov.
Vse Vas lepo pozdravljam!
Bojan Traven
novomašnik21. junij 2009

Pevski obisk na Olševku

Danes, 21. junija 2009 so nas na Olševku obiskali pevci iz Dobove, s katerimi se že vrsto let družijo pevci domačega mešanega pevskega zbora sveti Mihael. Gostje so z svojim petjem popestrili nedeljsko bogoslužje.

Na začetku jih je najprej z krajšim opisom domačega kraja pozdravil olševski župnik g. Janez Vilfan, po sveti maši pa je obiskovalcem iz Dobove predstavil še domačo cerkev in svetnike na vseh oltarjih.

.20. junij 2009

Procesija svetega Rešnjega Telesa na Olševku

Praznik svetega Rešnjega telesa naj bi prispeval k temu, da bi župnijska skupnost poglobila razumevanje in češčenje zakramenta evharistije. Obnova bogoslužja, ki jo je začel 2. vatikanski koncil, daje glavni poudarek obhajanju evharistije, pri kateri Božje ljudstvo pod vodstvom duhovnika obhaja spomin Gospodove večerje.

Po cerkvenih navodilih naj bi procesija na praznik svetega Rešnjega telesa in krvi kazala povezanost župnijske skupnosti pri skupnem evharističnem opravilu. Zato naj bi se prazničnega bogoslužja udeležilo čim več vernikov, sveto evharistično daritev pa opravimo z vso slovesnostjo, saj je ravno v njej vrh evharistične skrivnosti in njenega češčenja.

Več »12. junij 2009

Farni list 8/2009

farni list 8/2009

Tu najdete novi Farni list: 8/2009.12. junij 2009

Blagoslov obnovitvenih del na Visokem

Blagoslov obnovitvenih del, 14. junij 2009Ob praznovanju svetega Vida, ki goduje 15. junija in je zavetnik podružnične cerkve na Visokem, smo v nedeljo 14. junija, obhajali zunanjo slovesnost. Pri sveti maši ob 10. uri smo blagoslovili gradbena dela, ki ste jih vaščani pretežno opravili sami (drenaža, dovod vode, odstranitev ometa za izsuševanje sten, pleskanje zakristije, ureditev okolice pred cerkvijo…).

.12. junij 2009

Praznik svetega Rešnjega telesa, telovska procesija

V četrtek, 11. junija 2009, smo obhajali zapovedani praznik svetega Rešnjega telesa. Po večerni sveti maši v farni cerkvi je sledila slovesna procesija. Pri njej so sodelovali verniki, ključarji in bandera podružnic, bogoslovec Jure Koželj in duhovnika podružnic Hrastje, g. Miloš Briški ter iz Vogelj, g. Andrej Pirš. Procesijo je ob pomoči prelata Vinka Prestorja vodil domači župnik Urban Kokalj. Slovesnost so poleg zvoncev ministrantov polepšali tudi domači pevci.

Nagovor g. župnika ob prazniku svetega Rešnjega telesa si lahko preberete v Farnem listu 7/2009 in v rubriki Oznanila/Dogodki med letom.

Več »8. junij 2009

Srečanje pritrkovalcev

V nedeljo, 7. junija 2009, ste lahko šenčurjani opazili, da se v cerkevnem zvoniku nekaj dogaja. V organizaciji šenčurske župnije in domačih pritrkovalcev se je namreč odvijalo srečanje pritrkovalcev,  sodelavcev cerkvenih dogajanj.

Sodelovalo je 22 pritrkovalskih skupin.

Na tej povezavi so tudi slike vseh skupin in dogajanja ob srečanju.7. junij 2009

Krompirjeva “procesija”

Več o tem med zanimivostmi.1. junij 2009

Pritrkovalsko srečanje

Vabilo na pritrkovalsko srečanje v Šenčurju!

Organizirano srečanje pritrkovalskih skupin se bo začelo v nedeljo 7. junija 2009 ob 15h v župnijski cerkvi Sv. Jurija v Šenčurju.

Skupine ste dobrodošle eno uro prej zaradi lažje organizacije ter da si odgledate zvonik, način pritrkavanja in prijavite na razpored pritrkavanja. Za pijačo in jedačo bo poskrbljeno. Po končanem pritrkavanju bo podelitev priznanj.
Vabljene vse skupine, ki si lahko odtrgate nekaj časa in preživite nedeljsko popoldne z nami!
Obvestite še ostale skupine, tako da nas bo čim več!
Prijave pritrkovalskih skupin do sobote 6. junija 2009 na telefon 040 985 807 (Jure)

Lep pozdrav, Šenčurski pritrkovalci!

več tukaj  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde