2009 maj » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Delavnice molitve in življenja

31. maj 2009

Delavnice molitve in življenja

dmzV petek, 29.maja, je bilo zadnje srečanje Delavnic molitve in življenja (glej Napovednik). Preživeli smo ga v samostanu v Sv. Duhu pri Škofji Loki.

Delavnic molitve in življenja se nas je udeležilo 10 udeležencev. Uvodno srečanje smo imeli 16. februarja, potem pa smo se srečevali vsak ponedeljek po sveti maši. Vsako srečanje nas je na novo obogatilo in pripeljalo bliže k Jezusu. Na srečanjih smo brali in premišljevali Božjo besedo, Psalme, preko umiritvenih vaj spoznavali nove molitvene načine in si o vsem tem medsebojno izmenjavali mnenja in izkušnje. Vse to je postalo del našega življenja in vsi upamo, da bomo pri tem vztrajali še naprej. Doživeli smo Puščavo, kot jo je pogosto doživel Jezus, pa tudi sv. Pavel in drugi preroki. Za vse nas, udeležence tega srečanja, je bila to nepozabna izkušnja.

Več »31. maj 2009

Binkoštna nedelja

Binkošti so krščanski praznik, povezan s prihodom Svetega Duha, ki se je v obliki gorečih jezikov z ognjem in viharjem spustil na zbrane apostole in jih napolnil z darom govora v različnih jezikih (po Lukovem poročilu v Apostolskih delih 2,2-13). Sveti Duh je tretja Božja oseba, ki ljudem posreduje božje vrline in kreposti, denimo modrost za pravilno razumevanje božjih načrtov. Že od začetka krščanstva Svetega Duha upodabljajo v obliki goloba. Pri tem so se naslanjali na evangeljsko poročilo o Jezusovem krstu v reki Jordan: »In glej, odprla so se nebesa in je videl Božjega Duha, ki se je kakor golob spuščal navzdol in prihajal nadenj (Mt 3,16).«

Praznujemo ga petdeseti dan po Veliki noči. Slovensko ime binkošti namreč izhaja iz grške besede pentekoste, kar pomeni petdeseti dan – in zares nastopi binkoštna nedelja vedno petdeseti dan po velikonočni nedelji. V bogoslužju je simboliziran z rdečo barvo (za razliko od siceršnje bele barve). Sveti Duh je zbranim apostolom dal dar govorjenja v različnih jezikih: po tem so govorili tako, da so jih lahko hkrati razumeli govorci različnih jezikov in narečij. Binkoštni praznik je šele pravi sklep in vrhunec velikonočnega slavja.

Več »24. maj 2009

Maša v zahvalo za sto let življenja

V soboto, 23. maja, so se v Hotemažah k zahvalni maši za sto let življenja Marije Medle zbrali slavljenka, sorodniki, sosedje in vaščani. Ni bilo lahko, saj je živela v razmerah, ko je marsičesa manjkalo. Marija Medle je najstarejša vaščanka.

Na koncu svete maše, ki jo je daroval domačin mag. Franc Šenk, sta ji čestitala tudi g. župan in predstavnica župnije. S petjem sta srca dvignila otroški pevski zbor šenčurske župnije in zborovodja Erik Šmid.

Bog naj ji nakloni še naprej dobro zdravje.

.

Več »23. maj 2009

Dobro delo šmarničarjev na Prebačevem, maj 2009

Pri šmarnicah na Prebačevem smo zbirali denar za skiro in rolarje, ki smo jih podarili Tjaši in Tadeju iz Ormoža. Oče družine je na vozičku, brat in sestra sta dvojčka. Fant je ob rojstvu doživel srčni zastoj in krvavitve v možganih, zato ima močno prizadeto motoriko in vid. Božja previdnost deluje, saj jim ravno ta vikend Zveza slepih omogoča bivanje na Okroglem (Naklo) tako, da ni bilo težko pripeljati cele družine na Prebačevo, kjer sta dvojčka prejela darili. Za otroke, ki obiskujejo šmarnice in so prispevali dar, je bilo to pravo presenečenje.

Vse slike so tukaj.19. maj 2009

Sv. Urban

Na današnji dan goduje sv. Urban. Ime izhaja iz latinske besede urbanus, ki ima naslednje pomene: »mestni, meščan, prijatelj mestnega življenja; uglajen, olikan, duhovit, drzen«. Je zavetnik vinogradnikov, viničarjev in vina, vinogradov in sodarjev; proti mrazu, neurju in streli; proti pijanosti. Več o njem tukaj.

Danes goduje tudi šenčurski župnik Urban Kokalj, zato je tukaj nekaj slik iz njegovega župnikovanja v naši fari v preteklem letu. Za vse slike pritisnite spodaj ali tukaj:

Prvo obhajilo, maj, Olševek srečanje pevskih zborov, maj, Šenčur poroka, maj, Šenčur Več »17. maj 2009

Prvo sveto obhajilo na Olševku

PRVO SVETO OBHAJILO

Hostija bela, zibelka majhna,
V zibelki božje Detece spi.
Pojejo tiho angelci sveti,
Tiho, da Jezus se ne zbudi.
Več »17. maj 2009

Šmarnice po župniji

Kratka zgodovina Šmarnic

Gre za pobožnost(kot je npr. rožni venec, križev pot), ki so jo začeli v 18.stoletju v Rimu in nato po Italiji-“mese di Maria.” Papež Pij VII., je leta 1815, majniško pobožnost odobril. Kmalu, se je razširila po Evropi in tako, je prišla slabih 40 let po odobritvi tudi k nam. Pobudo za to slavljenje Marije, je dal bogoslovec, Jernej Lenčka.

Slike šmarnih pobožnosti po naši župniji16. maj 2009

Farni list 7/2009

farni list 7/2009

Tu najdete novi Farni list: 7/2009.

Uvodni nagovor

PRESVETA EVHARISTIJA IN PRAZNIK SVETEGA REŠNJEGA TELESA

monstranca„Praznik svetega Rešnjega telesa naj bi prispeval k temu, da bi župnijska skupnost poglobila razumevanje in češčenje zakramenta evharistije. Obnova bogoslužja, ki jo je začel 2. vatikanski koncil, daje glavni poudarek obhajanju evharistije, pri kateri Božje ljudstvo pod vodstvom duhovnika obhaja spomin Gospodove večerje. Več »10. maj 2009

Srečanje otroških zborov župnije Šenčur

Si čutil kdaj dotik dlani, si čutil Božjo roko?

vsi nastopajoči

S tem naslovom je v soboto, 9. maja 2009 ob 19. uri v cerkvi sv. Jurija v Šenčurju potekala Sveta maša s koncertom, na katerem so sodelovali CeMlPZ Mladi upi Olševek, CeOPZ Vesela srca Šenčur in Ce OPZ Voglje.

>> Več tukaj.5. maj 2009

Srečanje otroških zborov

srečanje otroških zborov, Šenčur, 9. maj 2009

V soboto, 9. maja 2009 ob 19. uri vabljeni v župnijsko cerkev v Šenčur na srečanje otroških pevskih zborov.  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde