2008 avgust » župnija sv. Jurija, Šenčur
  • župnija sv. Jurija, Šenčur

  • Ob blagoslovu obnovljenega župnišča

31. avgust 2008

Ob blagoslovu obnovljenega župnišča

g. nadškof dr. Franc Rode v Šenčurju“Župnija je kraj, kjer je vsak sprejet, kjer vsak prejema božjo milost … Moramo čutiti, da je župnija ena velika družina, kjer smo si med seboj bratje in sestre po zgledu svete Trojice.” iz pridige kardinala dr. Franca Rodeta

Nedelja, 31. avgusta, je našo župnijo nepozabno zaznamovala. Obiskal nas je namreč kardinal dr. Franc Rode in blagoslovil naše župnišče. Ne pozabimo njegovih spodbud za povezanost z Bogom in med seboj preko nedeljskega bogoslužja, prejemanja zakramentov in iskrenejših medsebojnih odnosov.
Več »30. avgust 2008

Jubilejno leto Svetega Pavla

Nadškof razglasil jubilejno leto Svetega Pavla ob 2000-letnici rojstva


Maribor, 28. junij 2008 – Danes je ob 19. uri v mariborski stolnici potekalo slovesno bogoslužje, pri katerem je mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Franc Kramberger uradno razglasil začetek leta apostola sv. Pavla. Ob tej priliki je svojo homilijo v celoti posvetil temu velikanu naše vere (homilijo objavljamo v osrednjem okviru teh strani).

Kot pri nas, tako po vsem svetu, bomo v Katoliški Cerkvi od 28. junija 2008 do 29. junija 2009 obhajali leto apostola Pavla. V spomin na 2.000-letnico njegovega rojstva je papež Benedikt XVI. lani napovedal Pavlovo leto, letos pa ga bo na predvečer svetih apostolov Petra in Pavla tudi slovesno odprl.

Dogodki v letu Svetega Pavla

Škofije bodo v ta namen pripravile slovesnosti in prireditve. Župnijske in podružnične skupnosti, ki kot svojega zavetnika častijo apostola Pavla, bodo okrepili shode in pobožnosti na čast apostola narodov. Duhovniki bodo Pavlove zapise pogosteje uporabljali kot izhodišče za homilije in druga spremna besedila.

Svetopisemske skupine bodo v svoja srečanja vključile apostola Pavla. Pavlova pisma in Apostolska dela predstavljajo dobro gradivo za refleksijo in molitev. Slovensko biblično gibanje in Svetopisemska družba Slovenije bosta na voljo za podporo in nasvet.

Leto družine je marsikatero skupnost spodbudilo k rednejšemu branju Svetega pisma pri družinski mizi. Apostol Pavel ima v svojih pismih čudovite odlomke tudi o družinskem življenju: 1 Kor 7; Ef 5–6; Kol 3. V svojih pismih nekajkrat naroča ali izroča pozdrave za določeno hišo: Rim 16,5; 1 Kor 16,19; Kol 4,15; Flm 1,2.

sv. Pavel
Bralcem Svetega pisma apostol Pavel ponuja obilo kakovostnega branja. Zlasti Drugo pismo Korinčanom, pa tudi številni odlomki v drugih njegovih pismih razodevajo dobroto in milino njegovega srca, njegove boje in preizkušnje, njegove uspehe in poraze, njegove radosti in bridkosti. Vedno znova občudujemo razpon, ki ga je zmogel nositi v sebi.

Samo nekateri odlomki Pavlovih pisem so za globlje razumevanje nekoliko težji, velika večina besedil pa je razumljiva tudi manj izurjenemu bralcu. Judovski razlagalci se radi slikovito in nazorno izražajo in tudi apostol Pavel je bil najprej rabin. Kar se je naučil pri Gamalielovih nogah (Apd 22,3), je kot razlagalec v veliki meri upošteval tudi potem, ko je postal Kristusov apostol.

Pavlovo leto bo prišlo do izraza tudi pri katehezi in različnih pripravah, na srečanjih in konferencah kot tudi na tečajih in simpozijih, na duhovnih vajah in obnovah. Sveti oče predlaga, da bi v Pavlovem letu zasledovali zlasti dva cilja: da bi se navzeli Pavlove gorečnosti in zavzetosti ter da bi po Pavlovem zgledu zahrepeneli po edinosti. Naše geslo naj bo Pavlovo naročilo, ki stoji pred njegovo hvalnico ljubezni: »Hrepenite pa po večjih darovih!« (1 Kor 12,31).

sv. Pavel

Posebni odpustki v letu sv. Pavla

Papež Benedikt XVI. je Apostolsko penitencierijo pooblastil, naj določi pogoje za podelitev posebnih odpustkov v tem času. VelikipenitenciarJames Francis kardinal Stafford je dne 28. maja 2008 podpisal dekret št. 459/07/I, v katerem so določeni pogoji za prejem posebnih odpustkov v Pavlovem letu.

1. Popolni odpustek časnih kazni za storjene grehe lahko prejmejo vsi verujoči kristjani, če so resnično spokorjeni, so opravili sv. spoved in prejeli sv. obhajilo ter so nenavezani na kateri koli greh, so poromali v baziliko sv. Pavla zunaj obzidja v Rimu in so molili po namenu sv. očeta. Popolni odpustek lahko prejmejo enkrat na dan zase ali za pokojne, če izpolnjujejo vse zgoraj naštete pogoje.

V molitvah, ki jih verniki opravijo v Pavlovi baziliki, naj počastijo spomin na apostola narodov in sicer tako, da pri oltarju sv. Rešnjega telesa in pri glavnemu oltarju zmolijo Očenaš in apostolsko vero ter počastijo tudi Devico Marijo in apostola Petra in Pavla.

2. Popolni odpustek lahko pod enakimi pogoji prejmejo tudi verniki krajevnih Cerkva, če se v času slovesne otvoritve in zaključka Pavlovega leta udeležijo svetih obredov – sv. maše ali druge javne pobožnosti, ki je pripravljena v čast apostolu narodov, sv. Pavlu. Ob izpolnjevanju naštetih pogojev je popolni odpustek mogoče prejeti tudi v vseh cerkvah in v drugih svetiščih, ki so posvečena sv. Pavlu, in sicer ob posebnih dnevih, ki jih določijo krajevni škofje. Tako kraji kot dnevi bodo za Cerkev na Slovenskem objavljeni naknadno.

3. Verniki, ki so bolni ali upravičeno zadržani ter posledično ne morejo izpolniti vseh zahtevanih pogojev (npr. obiskati določene cerkve), lahko prejmejo popolni odpustek, če imajo v srcu resen namen, da bodo pogoje izpolnili takoj, ko bo to mogoče. Popolni odpustek lahko prejmejo tudi vsi na kateri koli greh nenavezani bolniki, ki se duhovno povežejo s katero od jubilejnih slovesnosti v čast sv. Pavlu s tem, da svoje molitve in trpljenje darujejo Bogu za edinost kristjanov.

sv. Pavel pridiga

Nekaj poudarkov o apostolu Pavlu

Apostol Pavel je bil najprej poznan po tem, da je preganjal prve kristjane, po videnju pred Damaskom pa je iz preganjalca Kristusa postal apostol, o čemer poročajo kar trije svetopisemski odlomki: Apostolska dela 9,1–19, Apostolska dela 22,1–21 in Pismo Galačanom 1,11–24. Po spreobrnjenju in daljši notranji in zunanji pripravi na poslanstvo je evangelij ponesel poganskim ljudstvom po skorajda vsem tedaj znanem svetu. Znan je tudi po 14-ih pismih, ki so namenjena različnim cerkvenim skupnostim in so sestavni del Svetega pisma Nove zaveze. Pavel je umrl mučeniške smrti v Rimu. V cerkvenem bogoslužnem koledarju poleg Pavlovega godovnega dneva (29. junija, ko obhajamo god prvakov apostolov Petra in Pavla), v bogoslužju obhajamo tudi spomin na njegovo spreobrnjenje (25. januarja).

Posebej slovesno bodo Pavlovo leto praznovali v deželah in krajih, ki jih je apostol zaznamoval s svojim življenjem in delovanjem: v deželah, ki jih je prehodil, in v krajih, v katerih je oznanjal Kristusa, v kraju, kjer se je rodil kot Jud (Tarz), in v kraju, kjer je kot kristjan umrl mučeniške smrti (Rim). Posebej se ga bodo spominjali v krajevnih Cerkvah (škofijah), ki nosijo njegovo ime, in v različnih ustanovah in družbah, ki ga imajo za vzornika in priprošnjika. Proslavila pa ga bo tudi vesoljna Cerkev, saj je prav on – bolj kot kdor koli drugi – jemal nase skrb za vse Cerkve (2 Kor 11,28).

simbol

Pomen simbolov na znaku Svetega Pavla

V Pavlovem letu bomo pogosto videli ta znak.
Vsi simboli na njem nas spominjajo na apostola Pavla, na njegovo delavnost, gorečnost in mučeništvo.
MEČ na sredini nam pove, da je bil Pavel mučenec. Z mečem so ga okrog leta 60 obglavili.
VERIGA, s katero je bil v Rimu zvezan, je shranjena v zakristiji tamkajšnje bazilike sv. Pavla. Vsako leto, 28. junija, jo spoštljivo nosijo v slovesni procesiji in se spominjajo Pavlove zvestobe Jezusu.
KNJIGA predstavlja evangelij, katerega je oznanjal in pisma, ki jih je sam napisal in poslal svojim prijateljem. Nekatera pisma so se izgubila, ohranjena pa so zapisana v Svetem pismu nove zaveze.
KRIŽ na prvi strani knjige pomeni križanega Jezusa Kristusa. Zanj je bil pripravljen tudi zgoreti – na to njegovo predanost pa nas spominja OGENJ na drugi strani knjige.30. avgust 2008

Priprave na blagoslov župnišča

Nekaj fotografij iz priprav na blagoslov novega šenčurskega župnišča.

Več o blagoslovu je bilo napisano že tukaj.

Fotografije župnišča pa so tudi tukaj.29. avgust 2008

novosti na internetni strani

novo na internetni straniV meniju župnija (ki ima tudi svojo podstran župnija so zdaj vsaj na kratko opisane vse cerkve šenčurske župnije. Pri vsaki je tudi povezava na opis svetnika na glavnem oltarju.

Dodan je splošni urnik svetih maš, ki je na podstrani oznanil. Tam je tudi razpored verouka.28. avgust 2008

Sveta družina obiskuje našo župnijo

Podobo Svete družine, ki smo jo prejeli na Slovenskem pastoralnem dnevu v Celju, v mesecu septembru gosti podružnica svetega Urha v Hotemažah. Sprejem bo v nedeljo, 7. septembra, pri sveti maši ob 10.00. Tisti, ki želite sveto družino sprejeti v svoj dom, se glede termina dogovorite z Jožetom Šenkom (tel.: 041 696 636) ali pišite na sporočite na e-pošto

Predlog oblikovanja srečanja23. avgust 2008

Svete maše

SNK_9741S prvim septembrom bodo večerne svete maše
na podružnicah ob 18. uri, v farni cerkvi pa vsak dan ob 19-ih.
Z mesecem septembrom sprejemamo mašne namene za december.
V zimskih mesecih (december, januar, februar in marec) na podružnicah ne bo svetih maš. Izjema so le prvi petki v mesecu na Visokem in prve sobote v mesecu v Voklem ter redne zaobljubljene svete maše.23. avgust 2008

Bogoslovec Jure Koželj med nami

Jure KoželjZ mesecem septembrom bo v naši župniji pričel s pastoralno prakso bogoslovec Jure Koželj. Naše kraje dokaj dobro pozna, saj je doma iz bližnjih Tunjic.
Več »13. avgust 2008

Blagoslov našega župnišča

SNK_2320.JPG
Z dokončno obnovitvijo našega župnišča je prišel čas, ki ste si ga farani skupaj s svojimi duhovniki želeli že vrsto let in se zanj po svojih močeh tudi trudili in prizadevali.
Res je, pri našem župnišču so vsa gradbena in obrtniška dela zaključena.
Bogu hvala za Njegovo previdnost ter dobroto in razumevanje ljudi, ki ste s svojimi nasveti, materialnimi sredstvi in tudi z molitvijo vseskozi spremljali in podpirali to zahtevno obnovo in gradnjo.
Več »7. avgust 2008

Procesija ob prazniku Marijinega vnebovzetja

Tudi letos se bomo 14. avgusta, na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja, v Vogljah izročili Mariji v varstvo. 0b 20. uri bo v cerkvi svetega Simona in Juda Tadeja najprej sveta maša in nato procesija do kapelice Lurške Matere Božje na vasi.
Med procesijo bomo peli Marijine litanije.
Zaradi svete maše in procesije v Vogljah bo ta dan v župnijski cerkvi sveta maša zjutraj ob 7. uri.7. avgust 2008

Sveta družina obiskuje našo župnijo

Podobo Svete družine, ki smo jo prejeli na Slovenskem pastoralnem dnevu v
Celju, bo v mesecu avgustu gostila podružnica Povišanja svetega križa na Prebačevem.
Sprejem bo v nedeljo, 3. avgusta, pri sveti maši ob 8.00. Tisti, ki želite sveto
družino sprejeti v svoj dom, se glede termina dogovorite s Stojanom Kostanjevcem (tel.: 233 06 52).  • Božja beseda za danes

  • Zadnje objavljene slike

  • blaženi Alojzij Grozde

  • Alojzij Grozde